Sărbătorim limba?

933
DISTRIBUIE

De ”Ziua Limbii” moldovenii au avut o dilemă la mijloc, despre care limbă e vorba. În timp ce unii preferă să tacă, alții să afirme că e româna, restul s-au avântat în chiote și dansuri la concertul organizat în PMAN în cinstea limbii.

2 COMENTARII

  1. si care-i totus denumirea limbei noastre?dupa Gheorghe Ureche, reesind din letopisetul tarii Moldovei,-limba nostra moldoveneasca ? cine poate sa demonstreze o alta sursa mai veche si sa ma contrazica.si cine totusi sintem si de unde provenim.varianta romaneasca e dubioasa ca si cea dacica.dupa letopisete, aceste meleaguri erau locuite de alte popaore migratoare.astept raspunsuri.

  2. Tot Ureche mentioneaza ca originile noastre sunt latine si ca limba noastra-si are radacinele din limba ceea, si multe cuvinte seamana cu italiana / latina de pe timpurile celea. Conceptu’ de limba romana a aparut mai tirziu, cind principatele romane au inceput cu incetu sa se apropie si consolideze. Denumirea a fost pusa in cinstea stramosilor nostri de origini romane / latine, ca sa stie cei din vest ca aici a mai ramas ultimul bastion, din est, al Imperiului Roman. Ca sa-i adauge prestigiu, pu ca in timpurile celea antichitatea avea o gramada de nuante nobile si tot ce era legat de antichitate si in speial Grecia sau Roma antica, era venerat din start.

    Denumirea tarii – Romania, are aceeasi idee la baza, nu tre’ sa ne rusinam cu asta, tre’ sa ne mindrim ca timp de aproape 2 milenii si zeci de secole, am reusit sa pastram limba si originile noastre practic intacte.

    Alte state din Europa erau si mai farimitate si in general cu diferente in dialecte mult mai mari, si totusi ei se mindresc cu originile si limba lor comuna, iar noi ne rusinam si ne simtim inferiori, chiar daca avem cu ce ne mindri si noi.

SCRIE UN MESAJ