Paul Goma din nou despre cărţile sale

0
DISTRIBUIE

Vă informăm că mai multe cărţi de Paul Goma, apărute recent la editura Anamarol, vor fi expuse la Salonul de carte de la Chişinău, Biblioteca naţională între 31 august şi 3 septembrie 2011!

SCRISURI

Săptămîna Roşie

ALFABECEDAR

Roman Intim:

Justa

Din calidor şi Arta refugii

Bonifacia

Mai multe autofilmări şi texte de Goma vezi la www.PaulGoma.com

1 COMENTARIU

 1. Spre regretul nostru, kamuneara s-a dovedit a nu fi omul care să asculte sau să ia în luare aminte cumsecădenia. Poate de aici şi eşecul lor lamentabil. Asemenea, urmaşii lor din cea mai Suverană, cea mai Independentă, cea mai Unitară, cea mai Indivizibilă etc. etc. Ţeară de pe… globul Moldovei: orbul nu aude, surdul nu vede. Timp de 20 de ani regimul autoritar își păstrează poziția, fortificând amprentele utopiei malefice după trecutul despotic. Democrația – parcă este, parcă nu-i. Toți cei ce s-au perindat la volanul puterii din 1991 încoace (excepție dl A.Moșanu) au declarat devotament democrației și numai democrație nu s-a văzut în republicuţă.
  Sloganurile de păstrare a statalității Imperiului moldav – atât de ginduite la politicienii autohtoni, nu au nici un substrat istoric, geografic, etnografic, economic etc. Dovada cea mai convingătoare o constituie preferinţa aleşilor boborului de a se ocupa nu cu întrebări vitale pentru respublică, ci cu artificii. Fiind în lipsă totală de capacitate managerială a economiei, ei promovează din răsputeri… motivația limbei noastre (cu succes similar se abordează: australiana, austriaca, mexicana, columbiana, braziliana – în fine, nu contează care, la concret). Şi dacă s-a răsuflat oarecum subiectul, au trecut inocent peste noapte macazul pe… istorie, nu a românilor, pe cea adevărată. Ocupaţii epohale, suplimentate cu vesele voaiaje ale canducătorilor, atât de valoroase pentru respublica noastră rodnaia.
  Din alt punct de vedere, nu pot fi ei așa proști, categoric. Prin urmare, știu bine ce limbă se vorbește la Prut, ce istorie și ce dimensiuni are rămășița basarabeană din jurul Chișinăului. Dar, vezi bine, tot e mai ușor să canduci cu pălăvrăgeala (exemple perfecte, tov.Lucinschi, tov.Voronin etc.etc… Oare câți și până când, Doamne?) decât să încerci (măcar!) a munci spre binele… boborului iubit.
  Mai este o vorbă înțeleaptă: nu fă bine și nu vei ajunge rău. Poate asta e deviza lor? Aici chiar nu ai ce reproșa. Și atunci? Vai ție, sărmane Dionis: Vino somn – ori vino moarte. Pentru mine e totuna: De-oi petrece-ncă cu mâţe şi cu pureci şi cu luna, Or de nu – cui ce-i aduce? – Poezie – sărăcie!
  În context identic, vehicularea la infinit a ecuației artificiale Rusia vs Romănia constituie cel mai veritabil indicator al lipsei capacităților de administrare la lideri. Dintr-un punct de vedere, nici pe departe nu se pune scopul de a avea cu acestea bune relații care să-i permită republicii concentrarea resurselor pentru a se ridica din ruine. Din altă parte, Rusia dintotdeauna s-a străduit să câştige bunăvoinţa României, oferindu-i silnicii, hoţii, batjocură, siberii, închisori, rapturi teritoriale. Dacă şi nimerea Dacia sub sceptrul Samoderjeţului – cum aveau ei un plan odată, ciripea tot na normalinom celovecescom iazâche. Istoria ei începea nu de la Burebista sau Decebal – cto tacaia?, ci de la cneazul Alexander Nevschii, originar din Ungheni, unde biserica îi şi poartă numele. Tremură permanent ruşii de grija relaţiilor româno-ruse și în strictă dependenţă de noile priorităţi ale politicii externe a Chişinăului – nici se discută (!), îşi croieşte fortissimo de atent Moscova calea de viitor. Întreaga lor politică e axată pe voinţa de fier a canducătorilor statului de pe malul Bâcului.
  Fantasmagorica Respublica Maldavia constituie culmea creaţiei ţaristo-kamuniste, pe care nici în vis, probabil, nu şi-au închipuit-o răpitorii de pământ. Furtul teritoriului poate fi contestat orişicând, pe când să obţii – aproape gratis, din el un briliant, e ceva. Ceea ce nu s-a reuşit prin teroare timp de aproape 200 de ani, se realizează lamentabil cu mâinile jertfei, în ultimii 20 de ani. Pentru a-si rascumpara vina R(ibbentrop) M(olotov) trebuie:
  – să întregească Basarabia, care:
  – trebuie să unifice Moldova, care:
  – trebuie să fortifice România, care:
  – trebuie să completeze Europa Unită.
  Detalii: http://juriscult.wordpress.com/2011/03/17/dimensiunile-basarabene-ale-tarii-moldovei/

SCRIE UN MESAJ