Film documentar: Podul de flori (2008)

Filmul “Podul de flori” de Thomas Ciulei a obţinut Marele Premiu pentru film documentar – “Erinnerung und Zukunft” (“Amintire şi Viitor”), precum şi premiul goEast în memoria lui Reinhard Kämpf, la Festivalul de Film goEast din Germania (9 – 15 aprilie).

În valoare de 10.000 de euro, premiul “Amintire şi Viitor” promovează “regizori care se confruntă, în mod constructiv şi critic, cu evoluţiile sociale din ţările lor, aratând totodata şi perspectivele de viitor”.

Organizatorii festivalului de la Wiesbaden au declarat ediţia de anul acesta un record în materie de public: peste 9.500 de spectatori. “Scopul nostru este de a depăşi graniţele cu ajutorul filmului”, a declarat Christine Kopf, directoarea festivalului. “Cine a fost anul acesta la Wiesbaden şi-a dat seama, atât din filme cât şi din discuţiile care au avut loc, cât de importante pentru cultura central-europeană pot fi teme precum migraţia, exilul sau identitatea naţională”.

Marele premiu i-a revenit peliculei “Magnus”, în regia lui Kadri Kousaar din Estonia, iar premiul pentru regie (premiul oraşului Wiesbaden) a fost câştigat de regizorul sârb Stefan Arsenijevic pentru pelicula “Iubirea şi alte crime”.

“Podul de flori”, o coproducţie româno-germană între Europolis Film, Studioul de Creaţie Cinematografică al Ministerului Culturii şi Ciulei Films Germania, a câştigat concursul Centrului Naţional al Cinematografiei din anul 2005 şi a fost turnat între ianuarie şi aprilie 2007.

Filmul lui Thomas Ciulei, regizor ce are în palmares numeroase premii internaţionale, a câştigat, în urmă cu o lună, Premiul Bibliotecilor, în valoare de 6.000 de euro, şi o menţiune la ediţia 2008 a Festivalului internaţional de filme documentare Cinéma du Réel, desfăşurat la Paris, în perioada 7 – 18 martie.

Sursa: Arte, via Lombarzilor8

(Visited 1 times, 3 visits today)

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of