TEP – Tinerii Pentru EcoPlastic Moldova

Cine suntem?
Suntem o echipă de tineri care vor să schimbe situația în țară spre bine.

Suntem studenți la diferite universități și ne specializăm în diferite domenii: studii eoncomice, contabilitate, design vestimentar, pedagogie, lingvistică, fitness, sport, pază și securitate… Probabil vă gândiți, cum e posibil că toți sunteți implicați într-un antreprenoriat social ecologic? Păi, dragă cititorule, pe cât de diferiți suntem, pe atât de tare suntem uniți de o viziune: înțelegem că consumul excesiv și risipirea resurselor contribuie la crearea unui viitor instabil și periculos. Nu putem sta indiferenți în timp ce plasticul ne sufocă casa – fie că e vorba de satele, orașele, țările noastre sau planeta-mamă în general.

Ce intenționăm să facem?
Inspirați de comunitatea globală Plastic Prețios, dorim să setăm un atelier în Chișinău care va recicla plasticul, oferindu-le astfel oamenilor o soluție alternativă pentru lupta cu poluarea de plastic. Avem nevoie de ajutorul VOSTRU pentru a aduna banii necesari asamblării utilajelor și începerii lucrului.

Locuitorii orașului Chișinău ne vor ajuta să strângem plasticul ce va servi drept materie primă, utilajele vor executa lucrul mecanic, iar echipa va gândi și va crea obiecte ingenioase. Astfel, plasticul va obține o nouă viață. Dorim să creăm un spațiu al gândirii creative, al acțiunilor responsabile și vom folosi acest spațiu să educăm elevi și studenți prin ateliere de lucru cu plasticul, prin seminare și sesiuni de creare.

Acest atelier ne va oferi posibilitatea de a curăți spațiile verzi ale Chișinpului, și în perspectivă ale Moldovei, de a reduce risipirea prin reintroducerea plasticului reciclat sub formă de produse pe piața de consum a Republicii.

La fel vom ajuta persoanele vulnerabile din punct de vedere financiar, deoarece colectarea și procesarea întregii cantități de plastic din țară reprezintă o sumedenie de ore de lucru – ceea ce înseamnă locuri de muncă și oportunitatea de a câștiga bani pentru nevoiași.

În viitor, cu banii câștigați, vom obține o linie de producție în flux pentru procesarea deșeurilor din plastic, ceea ce îl va întoarce în circulație, și va reduce necesitatea importării acestuia din exterior. Ulterior, ciclul se va închide prin satisfacerea completă a cererii locale.

De ce aceasta contează?
Pe lângă efectele directe și evidente, aceasta va îmbunătăți starea generală a mediului, și va crea un precedent pentru deschiderea întreprinderilor de prelucrare a altor deșeuri (sticlă, hârtie, deșeuri organice).

Mai mult de atât, noi vom trezi responsabilitatea socială în cetățenii Republicii și vom promova înțelegerea faptului că plasticul, sticla, hârtia nu sunt gunoi, dar o resursă prețioasă care poate fi modificată, redistribuită și refolosită.
Sursa: http://tepmd.org

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of