Cuptorul medieval de ars piatra de var de la Costesti-Gârlea

În toamna anului 2016 și primăvăra anului 2017 au fost efectuate săpături arheologice de salvare în zona nordică a sitului medieval de la Costești-Gârlea, numită și ”cartierul olarilor”, puternic afectată de o fostă carieră de lut neautorizată și de alunecările de teren.

În urma cercetărilor, a fost dezvelit un cuptor de ars piatra de var de mari dimensiuni, compus din cuptorul propriu-zis și groapa de alimentare cu combustibil. Cuptorul are diametrul de cca 4 m și adâncimea de 3,8 m, iar groapa de acces are dimensiunile de 1,8×6,0 m și adâncimea de 1,5-2 m. Drept inventar arheologic, au fost găsite două monede, dintre care una turcească de argint din sec. XVI în partea superioară a umpluturii cuptorului, iar alta tătărească de bronz de la mijlocul sec. XIV pe fundul gropii de acces, precum și cuie de fier, fragmente ceramice și oase de animale.
Judecând după datele etnografice, un asemenea cuptor era folosit până la 5-6 ani, putând fi încărcat cu piatră pentru arderea/obținearea varului până la 100 de ori!


SURSA TEXT: ANA.MD

(Visited 1 times, 1 visits today)

About The Author

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of