Despre violenta asupra copilului in gradinita din s.Tartaul, Cantemir

La data de 16.03. 2018 a avut loc un caz de violent asupra ciopiilor in grupa unde merge copilul meu Chirica Chirill. Acesta impreuna cu Evelina Mocanu si Denis Roman au fost inchisi in dormitor, pentru neascultare, de catre dna. Doina Antohi, care la moment este inlocuitoare in aceasta grupa. Dupa ce i-a scos din dormitor i-a pus in ungher cu miinile in sus.  Despre acest caz am aflat abia Luni dimineata 19. 03. 18, cind copilul a inceput a plinge si a spus ca el nu se duce la gradinita ca dna Doina il bate si il pedepseste. L-am intrebat ce s-a intimplat si mi-a povestit.(videoul nr. 1) Mai devreme nu putea sa-mi spuna, deoarece in week-end era la tatal sau, conform graficului de intrevedere cu copilul. L-am rugat sa mearga la gradinita, ca eu seara voi discuta cu doama educatoare.

Seara am intrebat pe dna. Doina si dna Maia ce s-a intimplat Vineri, se faceau ca nu-si aduc aminte, apoi le-am amintit de cazul cu dormitorul. Au spus ca asa i-au pedepsit ca faceau galagie si ca pe Chirill l-au pus cu miinile in sus in ungher, dar el nici nu le-a ridicat, fiindca nu se supune. Si ca i-au mai speriat ca daca nu sunt cuminti le iau banii de la teatru si vor cumpara un tort pe care il vor minca cu dna. Doina.  In tot timpul discutiei in grupa eram doar eu si educatoarea, dădaca si copii, alte persoane terte nu erau.  Am spus doamnelor ca acestea nu sunt metode de educare a copiilor si am plecat.

A doua zi 20.03.18 m-am dus sa i-au copilul de la gradinita, minca terci, le-am spus sa nu-l puna cu deasila sa o manince ca el nu iubeste cașa, o sa-l hranesc acasa, la care dna Roman s-a revoltat ca trebuie sa manince ce le da si ca aici nimeni nu-i pune cu de-a sila, eu i-am spus ca Chirill poate minca si de frica, la care am primit repros ca aici nu stau cu bita ca ei sa se teama. Cind l-am luat pe Chirill in sala mi-a spus ca il doare burta, era murdar la chilotei, avusese diaree si nimeni nu m-a anuntat. De la copil mirosea urit si era oparit. L-am intrebat de ce nu a mers la veceu sau nu a anuntat educatoarea, mi-a raspuns ca se teme. Cind l-am intrebat de ce se teme, mi-a spus ca este batut cu rigla peste miini. (videoul nr. 2) Acest lucru il poate confirma si mama mea, dna Enache Elena, care a fost invatatoare la clasele primare timp de 17 ani, la care s-a instruit si dna. Cristina in primii ani de activitate in domeniul pedagogic. Neglijenta si indiferenta din partea doamnelor m-a determinat sa deschid cartile, prin postarea de pe facebook.com,, In gradinita din s. Tartaul, r. Cantemir se practica noi metode si tehnici de educare a copiilor: 1. Cind copilul ,,vorbeste prea mult” i-se lipeste gura cu scoci. 2. Este izolat in dormitor. 3. Pus cu miinile in sus, in ungher. 4. Batut cu rigla peste minute sau cu bastonul…si alte metode ,care il demotiveaza pe copil de a mai merge la gradinita. Sistemul sovetic a fost distrus, insa metodele de atunci au mai ramas valide si astazi in unele institutii de invatamint. Si atunci ma intreb:,, Formati cadre didactice? Sau jandarmi si calai, care contribuie la distrugerea psihicului copilului si la dezvoltarea traumelor psihologice de la o virsta timpurie? Nu puteti educa copiii, stati acasa, dar nu va bateti joc de copii nostri.”.

In aceeasi seara am fost telefonata de domnul primar ca sa ma roage sa scot postarea de pe facebook.com. (Inregistrarea nr.1, 321kb).

Dupa convorbirea cu dl primar am inteles ca o sa am nevoie de dovezi si martori in acest caz de aceea am sunat-o pe dna Liuba Miron, nepoata careia, Simona, a fost pedepsita de dna. Doina Antohi prin lipirea gurii cu scoci! (Inregistrarea 245 kb).

Dupa cum ati vazut in postarea de pe facebook.com nu am dat niciun nume, insa cel care s-a simtit vinovat a incercat sa ma caute. Dar am decis sa nu mai vorbesc nu nimeni pina la intilnirea de a doua zi de la gradinita. Insa am primit un alt apel telefonic, unde am fost informata ca sunt cautata de dna. Doina. (Inregistrarea nr.3, 32 kb).  Vreau sa-mi prezentati va rog planul de activitate pentru ziua de 16.03.18, daca aveti acest plan…

Pe data de 21.03.18 trebuia sa mergem cu dl. Lupasco la gradinita sa clarificam lucrurile, insa acest lucru nu s-a intimplat, d-lui nu m-a mai sunat a doua zi, insa seara cind trebuia sa-mi iau copilul, am fost chemata in grupa de dna Doina sa discut cu dna. Cristina. Directoarea, aprinsa foc, a inceput sa ma invinuiasca de tot felul de porcarii si, printre altele, ca din cauza mea i s-a facut rau si a chemat salvarea, ca i-am traumat copilul. Al d-ei nu trebuie traumat, dar al meu se poate. Dar imi pun intrebarea, de ce asa tare d-ei s-a nelinistit, inseamna ca cunoaste ce se intimpla in gradinita si a inteles ca acum vor iesi multe lucruri la iveala. Atacurile de panica, isteria si anxietatea vin din fobia de ceva, iar fobia poate fi justificata de simtul vinovatiei.  In timp ce discutam cu dna Cristina, dna Doina intervenea intruna ca un suporter pentru directoarea sa, i-am spus sa nu se amestece si mai bine sa taca, stiind ca e vinovata. Intr-una comenta, déjà incepea sa ma irite obraznicia ei. Dna Cristina mi-a spus ca cum copilul meu spune acasa ce se intimpla la gradinita, asa le spune si d-lor ce face eu acasa.  De aici reiese ca la gradinita se ocupa cu colectarea birfelor si informatiilor despre viata personala a parintilor, in loc sa se faca educatie. De aceasta copiii si is obraznici. Cu ei nu se ocupa. Dna Cristina mi-a mai spus ca a mai vazut ea de astea de-al de mine, si a aratat cu degetele ,,in ghilimele”, un specialist se exprima asa? Prin limbaj gestual de strada? Ca in fine sa-mi riposteze ca un psiholog nu ar proceda asa. I-am spus ca eu actionez acum ca parinte si ca psiholog, la care d-ei mi-a reprosat ca tare se indoieste de profesionalismul meu. Si m-a prevenit sa vin cu dovezi serioase ca daca nu, o sa fie vai si amar de mine.

Seara, ajungind acasa, l-am telefonat pe dl. Primar, fiindca am inteles ca déjà aici se fac niste lucruri murdare pe la spate. (Inregistrare nr.4).  Concluziile vi le faceti dvs.

Pe data de 23.03.18 a avut loc adunare cu parintii, fara sa fiu informata si eu personal, fiind si in Comitetul parintesc. Nu am primit nici-o instiintare nici prin mesaj telefonic si nici e-mail. Dar am fost joi seara dupa copil, puteau sa ma anunte si verbal despre aceasta adunare, care a fost organizata peste noapte si in graba, ca eu sa nu reusesc sa fiu la ea si sa le poata dovedi parintilor ca eu fug de responsabilitati. Apropo la aceasta adunare foarte bine s-a influientat asupra parintilor, ca acestia in loc sa-si apere copii, au pornit razboi impotriva mea in sat.

La 27.03. 18, in jurul orelor 10:00 am fost cautata de dl. Primar ca a organizat o sedinta cu dna Cristina, d-lui nici nu si-a amintit ca eu la aceasta ora sunt la serviciu in CS Cantemir, lucru pe care i l-am confirmat telefonic pe data de 21.03.17. In timp ce discutam cu mama la telefon si am fost informata ca sunt cautata de dl. primar, alaturi de mine se afla tatal unui copil din gradinita noastra si mi-a comunicat ca copilul sau a fost spalat cu apa rece si s-a inbolnavit, a trebuit sa cheltuiasca 4000 lei ca sa-si trateze copilul. Ne mai vorbind ca a venit de la gradinita cu tot felul de infectii si mincarimi, intoxicatii.

Ca sa deschid o paranteza de la cazul nostru o sa vin cu un alt exemplu: ,,In grupa un copil cu pediculoza, a frecvantat citeva zile gradinita si pina nu au pus dadaca si dna. Vera sa o spele cu solutie speciala, continua sa vina asa la gradinita. In loc sa fie intoarsa acasa de la depistarea maladiei. Punind astfel toata grupa in risc. Am sunat la Centrul de Sanate Publica sa vina sa vada de ce acest copil vine cu pediculoza la gradinita, dlor mi-au mentionat ca trebuie sa semneze plingerea mai multi parinti, iar aceasta va fi examinata timp de 15 zile. In 15 zile se face focar in gradinita. Dar parintii nu vor sa semneze ca se tem ca copii lor sa nu fie maltratati apoi de cadre.

Ne mai vorbind ca se primesc copii la gradinita cu mucoasa nazala, stranuta si tusesc si ii infecteaza si pe ceilalti. Sunt tinuti asa in grupa pentru a fi frecventa 100%, dar nu se gindesc la sanatatea celorlalti copiii.

Cind copii stau mai mult de 3 zile acasa nu prezinta niciu-un certificat medical, nimeni nu cunoaste ce s-a intimplat cu el aceste zile, vine in grupa prezentind pericol pentru ceilalti copii.

Revenim la caz:  Pe la orele 15:00 m-a invitat personal la Primarie sa discutam cu dna. Cristina, i-am prezentat d.lui primar inregistrarea cu vecina si videoul nr.2. Dlui mi-a spus ca o sa-mi fie greu sa ma apar ca dna.Cristina a format grupuri impotriva mea, dar se va starui sa clarifice aceasta situatie. Si dlui nu s-a gindit ca pentru asa nimicuri si fleacuri vom ajunge pina aici. Si s-a indignat de faptul ca am postat din nou pe fb. I-am spus ca d-lui singur a spus ca dc nu rezolva nimic pot sa postez din nou. Deja ati auzit aceasta in apelul de mai sus. Reiese ca violenta asupra copilului este un nimic si fleac. Cind a venit dna. Cristina, dl.primar a intrebat cum solutionam conflictul, la care d-ei a spus ca merge inainte, ca déjà a vorbit cu toti specialistii si dlor cunosc ca eu spun micinuni, sunt creativa si infloresc lucrurile. La care dl. Primar a afirmat ca a discutat si dlui cu dl. Enache si l-a intrebat cum pot fi pedepsite asa personae care fac asemenea postari pe internet. Si dlui i-a raspuns ca foarte aspru. Dupa care dl. Lupasco a mai afirmat ca a mai fost ,,una de asta” care a facut afirmatii mincionoase si i-au dat pina la 5 ani privatiune de libertate.  Dupa care a sunat-o pe dna. Natalia Ribacova si s-au inteles ca astazi la 15:00 sa ne intilnim la gradinita. Dupa ce a discutat cu d-ei, a mentinat catre dna Cristina: specialistii vor fi toti la trei, noi avem o ora jumate sa ne pregatim. Sa se pregateasca pentru ce? Sa aduca dovezi si martori falsi?

Concluzia sedintei de ieri: Am fost chemata sa fiu amenintata cu judecata si procuratura, nimic despre caz si pentru solutionarea acestuia. In loc sa se lucreze ca astfel de cazuri sa nu mai apara in gradinita, dlor cauta cai si mijloace sa ma pedepseasca pe mine si sa-mi inchida gura.

Seara dupa gradinita a intrat la magazin G. Mocanu, cu fica ei Evelina si am intrebat-o daca e adevarat ce spune Chiril. (Inregistrarea audio. Nr2). Reiese ca copiii nu mint. Am pregatit si niste materiale suplimentare din discutia cu alti parinti, dar care vor sa pastreze anonimatul ca sa nu sufere copii. Aceste materiale vor fi anexate.

28.03.18 Am fost la sedinta la gradinita, specialistii nu s-au prezentat, in schimb dna Cristina a adunat toate rudele si au gasit si un martor care a venit si indruga prostii (probabil cumparat), primarul. Eu eram singura in fata la 9 persoane. M-au rugat sa le arat dovezile. Incepusem sa citesc acest material, dar nimeni nu ascultau toti incercau sa ma intimideze si sa-l convinga pe dl primar ca eu spun miciuni, au intors informatia in asa fel ca tot ce spuneam avea un raspuns agresiv. Am vazut ca scopul lor nu era de a elucida cauza, dar ca sa ma distruga pe mine si am renuntat sa mai vorbesc la acest subiect. Primarul cind era cu mine, cind in tabara adversă. M-au invinuit ca spun lucruri murdare si invat copilul sa minta. Toate materialele mele sunt inscenari si copilul a fost pregatit sa vorbeasca in fata camerei. Le-am spus ca daca vor, putem chema specialistii sa discute cu copilul, un psiholog. Au spus ca va veni unul. Apoi primarul a intrebat ce facem mai departe. Le-am spus ca merg inainte, ca eu spun adevarul. La care m-au prevenit ca n-o sa-mi iasa nimic ca ei vor depune 7 declaratii, iar eu una. Si dna. Elena Roman, secretara primariei, mi-a sugerat sa apelez cit mai repede la 902 ca sa reusesc sa depun plingerea, de fata cu toti in sala. Ce a vrut sa arate prin asta numai ea stie. Apoi Evdochia Mocanu, asistenta medicala si matusa mea m-a invinuit ca sunt tinara si ma bag in lucruri murdare, ca mai bine ma duceam eu la teatru Vineri, ca joc tare bine. Ca ei au mai avut asa un conflict cu N.Pricochi si au dat-o in judecata, si ei au cistigat cauza. Apoi mi-au spus ca un tinar tot sta acum inchis pentru 5 ani ca a vorbit ce nu trebuie. Concluzia sedintei sa ma pregatesc de judecata pe care o voi pierde fiindca ei au reusit sa vorbeasca si cu parintii si nimeni nu va merge ca martor.

Apoi am mers sa-mi iau copilul din grupa, intre timp dna Doina revenise in grupa si i-a spus d-nei Mocanu, mama Evelinei, fetita care a fost pedepsita, ce am discutat noi la sedinta si aceia a inceput sa ma numeasca mincinoasa si nerusinata, desi stia foarte bine ce am discutat seara in magazin. Au inventat o lista unde pun parintii sa se semneze ca nu au obiectii fata de ceea ce se intimpla in gradinita. Cum ii conving sa semneze, eu nu stiu, stiu doar ca lucreaza in asa fel ca acum nimeni nu vrea sa discute cu mine. Parintii nu-si apara copii astfel devenind complici la violenta din gradinita.

Anastasia ChiriCa

====================

Anexa

Alte incalcari!

In aceasta gradinita se fac si alte incalcari grave ce tine de igiena si alimentatia copiilor. Intr-o seara venind sa-mi iau copilul de la gradinita era o jumatate de sobolan linga usa de la cresa. Cind nu-l ia un copil sa vada ce este aceasta, dar cite infectii sunt intr-un sobolan. Ne mai vorbind ca pe geamul de la cresa intodeauna stau pampersurile umplute, ca sa le iei parintii seara acasa. Ei nu dispun de un sac menajer si un loc special pentru recoltarea deseurilor?

De alimentație nici nu mai vorbesc, niciodata nu stim cu ce se alimenteaza copii nostri, meniurile stau de anul trecut prin saculetul de meniuri. Iar cu citevai luni in urma a fost o intoxicatie in masa a copiilor, aveau diaree, febra si vomitau. Nu s-a luat nici-o masura. Seara cind se alimenteaza copii se tine usa inchisa, astfel parintii nu pot vedea ce maninca copii lor.  Dar presupun ca mincarea nu este atit de sanaoasa si gustoasa deoarece este carata acasa la animale de catre angajatii gradinitei.

Apropo, dna. Cristina a angajat toate rudele si prietenii, cumetrii aici la serviciu. Cu dl Andrei Obreja sunt cumetri, i-a botezat copilul. Toata familia Sarateanu, rudele din partea sotului. Familia Voroneanu, copii carora au fost cununati de dna. Cristina, Chirica Lidia, cumetra etc. Si multi altii care sunt angajati aici.

 

29,03.18 a venit o mamica sa-I spuna mamei mele ca pe copii nu-i lasa sa mearga la veceu, le spune sa faca acasa, ca acolo murdaresc veceul si pute. Astfel copii au problem de constipatie. I-am spus mamei mele, cine se mai jeluie, nu are decit sa depuna plingere cu semnatura, ca ele vin toate si se pling, dar cind e vorba sa mearga mai departe se retrag.

(Visited 1 times, 7 visits today)

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of