civic · cultură · dreptate

De ce cred că poliţistul de la Cimişlia a greşit

Văd că s-a inflamat internetul pe teme lingvistice, nu mai contează alegerile, statul capturat, miliardele furate, acum toţi şi-au amintit că sunt patrioţi, chiar naţionalişti, dar au uitat ce legi am moştenit de la sovietici şi de la comunişti, iar actuala clasă politică e plină de demagogi


Întrebaţi-i pe Ghimpu, Leancă, Plahotniuc şi pe alţii care au fost şi mai sunt la guvernare de ce n-au modificat această lege din 1989: http://lex.justice.md/viewdoc.php?action=view&view=doc&id=312813&lang=1
Articolul 3. Limba rusă, ca limbă de comunicare între naţiunile din Uniunea RSS, se foloseşte pe teritoriul republicii alături de limba moldovenească în calitate de limbă de comunicare între naţiuni, ceea ce asigură un bilingvism naţional-rus şi rus-naţional real.
Articolul 6. În relaţiile cu organele puterii de stat, administraţiei de stat şi organizaţiilor obşteşti, precum şi cu întreprinderile, instituţiile şi organizaţiile situate pe teritoriul RSS Moldoveneşti limba de comunicare orală sau scrisă – moldovenească sau rusă – o alege cetăţeanul. În localităţile cu populaţie de naţionalitate găgăuză se garantează dreptul cetăţeanului de a folosi şi limba găgăuză în relaţiile menţionate.
Sau pe aceasta, din 2001, votată de comunişti: http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=312817
Art.8. – (1) Statul asigură publicarea actelor normative, comunicărilor oficiale şi altor informaţii de importanţă naţională în limbile moldovenească şi rusă.
Art.12. – (1) Persoanele aparţinînd minorităţilor naţionale au dreptul de a se adresa în instituţiile publice oral şi în scris, în limba moldovenească sau rusă, şi de a primi răspuns în limba în care au formulat adresarea.

Un gând despre „De ce cred că poliţistul de la Cimişlia a greşit

 1. Dle Brega, aveam alte impresii despre dvs.
  Datorita la asa fele de oameni ca acest politist, clasa noastra politica, deseori de doi bani, va fi nevoita sa modifice Constitutia. Cu de alde dvs sau Albot nu mai avansam noi in domeniul lingvistic si nici in multe alte domenii…
  Acesti tineri despre care spuneti dvs ca este obligat sa vorbeasca limba rusa…, ei, tinerii, demult nu mai vorbesc aceasta limba, pentru ca nu le trebuieste. Ei vorbesc limba tarii in care sau nascut!!! Atentie, toti cetatenii acestui stat trebuie sa vorbeasca limba tarii in care sau nascut. Toti au avut ore de limba romana in aceasta tara!!! Asa ca vorbiti dvs si dna Albot limba rusa, noi vom face ca toti sa vorbeasca in aceasta tara limba romana, sau moldoveneasca…. Simplu, nu vom vorbi ruseste!
  O zi buna si chiar mi-ar parea rau daca dvs de data asta veti ajunge in Parlament. Candva, chiar in satul meu, v-am sustint.
  Aici gata!
  Va multumesc daca ati citit acest mesaj!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s