opinii · pericol · social

Cum am lucrat în Germania cu firmă românească (ep. II)

La a doua familie am lucrat trei săptămîni, familia era foarte buna. Cum am intrat in casa am cerut fișa medicală a bătrînei, fiica cea mai mare mi-a dat documentul, am apelat la traducător si nu era nimic de ce sa ma sperie. Mai ales ca fiica bătrînei era sora medicală si nepoții medici.
Eu cu bătrîna locuiam la al doilea etaj iar feciorul si nora la primul.

Programul de munca era foarte bun, fiecare ora era programată, masa, baia, medicamentele si asa mai departe. Toate procedurile care trebuie sa le faca o soră medicală le făceam eu. Fiicele erau fericite că eu le faceam totul, numai veneau si ma întrebau daca e ok.
Cu trei zile inainte de plecare s-a întîmplat ceva ce nu ma asteptam. Era jumătate la unsprezece, aud cum bătrînă se duce la baie. A trecut undeva vreo cinsprezece minute insa bătrînă nu se întorcea in odaie. Aud ca bate la mine la ușă. Imediat m-am sculat sa vad ce s-a intamplat. Cînd deschid ușa am rămas mască. Bătrîna era plină de sânge, îi curgea din nas ca din robinet, tremura toată.
Repede am dus-o in baie, i-am udat un prosop cu apa rece sa tina pînă chem ajutor. A venit feciorul cu nora, au început sa cheme fiicele si salvarea. Intre timp eu am îmbrăcat mănușile si incercam să-i opresc hemoragia. I-am aplecat capul in jos sa fie lipit de piept, în nas i-am pus tampoane, dupa cap i-am pus gheață. Insa hemoragia era foarte intensă, trebuia de schimbat tamponele foarte repede. Au ajuns si fiicele, au sunat la salvare. S-au apropiat de noi, s-au uitat si s-au îndepărtat. Eu nu am inteles reactia lor, surori medicale si nu i-au oferit primul ajutor mamei?! Undeva peste zece cinsprezece minute a venit salvarea, pînă au intreba ce s-a intamplat si au scris în acte a mai trecut vreo zece – cinsprezece minute, poate si mai mult. În tot acest timp eu incercam sa opresc hemoragia la bătrînă. În sfârsit s-au apropiat doi bărbați de la salvare, s-au uitat la bătrînă, i-au dat o sacoșă in mîna sa o tina pînă la spital. La locul de față nu au facut nimic. Pe bătrînă au luat-o la spital. Pînă se intoarce bătrînă trebuia sa fac ordine, baia la mine era plină de sânge, coridorul pînă la baia bătrînei tot cu sînge. Cînd am intrat in baia bătrînei mi-am pus minile in cap, peste tot era de sânge, peretii, baia, pe jos foarte mult sînge cu hîrtie igienică. Undeva la orele unul am inceput sa fac ordine si dezinfecție. La orele cinci dimineata am terminat de lucru, nu trece mult timp si pe bătrînă au adus-o acasă. Am dormit două ore si iarăși la muncă. Bătrîna primea pastile care subția sîngele, eu nu i-am dat pastila aceasta in acea dimineata. Vine una din fiice pe la orele unsprezece si ma intreaba, care pastile i-am dat bătrînei. Eu i-am spus ca pe toate in afară de cea care subțiază sîngele. Ea s-a uitat uimită la mine si mia zis, da cum ti-a dat ție prin cap sa nu-i dai pastila. Eu i-am explicat tot, cind văd ca sună la medic și îi spune ca eu nu i-am dat pastilă. De inteles nu am mai inteles ce a spus medicul, insa fiica mi-a zis ca vreo citeva zile să nu-i dau aceste pastile…
Totusi eu nu am inteles de ce fiicele nu s-au apropiat atunci de bătrînă. Foarte multe proceduri trebuie sa le faca o soră medicală. Noi mergem la munci ca ingritoare. Cine îmi raspunde, ce lucru trebuie să facă o îngrijitoare?

Anonimă
Primul episod e aici: https://curaj.tv/2019/06/23/cum-am-fost-la-lucru-in-germania-cu-agentie-romaneasca/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s