Ce facem cu VAMA?

Au trecut deja peste doua săptămâni de la demisia, la data 27 iunie a Directorului Serviciului Vamal – Vitalie Vrabie, dar, în învălmășeala luptei cu schemele fostului regim, actualii lideri nu se prea grăbesc cu substituirea funcției vacante, când, de facto schemele Vămii nu ar fi mai puțin importante decât cele din MAI (IGPF), Ministerul Economiei, sau alte sectoare ce țin de economia Republicii Moldova.
Totodată, in speranța ca ar putea fi observați de noua guvernare, mai mulți actori (vechi și noi) încearcă să răspândească, pe coridoarele clădirii din str. Starostenco 30, ideea ca anume ei ar fi candidatul ideal si anume pe el o sa-l aleagă Guvernul.Totul bine… pînă la momentul cînd in lista candidaților nu a venit și atotcunoscutul, seful contrabandei, ”смотрящий pe общаг” zis ”Kirdik” sau ”Mititelul” – V. S.
Deci, ca sa facem o claritate; încă după demiterea in 2016 a acestuia, din cadrul Serviciului Vamal, întregul păienjeniș din persoane loiale lăsate de el in vamă, in speranța restabilirii ”vechilor obiceiuri” au promovat ideea ca anume aceasta este persoana potrivita la funcția de conducător, când, de facto, cam toți își doreau revenirea la ”кормушка” organizata de acesta prin gestionarea a diferite scheme de îmbogățire ilicită din contul fraudării bugetului de stat.
Si ca sa nu fie vorbit in gol, sa nu ponegrim omul degeaba, dam o simpla căutare, cu numele acestuia, in Google, iar atot-cunoscatorul (google) ne întoarce atâtea articole scrise intre timp despre persoana acestuia, caci daca ar fi sa le citești pe toate ai primi Codul Penal al Republicii Moldova in varianta exemplificata și încă cu sfaturi, cum sa realizezi mai bine una sau altă infracțiune.
Potrivit acestor articole, contrabanda cu țigări, spirt, chihlimbar, carne, mărfuri de larg consum, scheme de contrabanda prin re-exportul de mărfuri, luare de mita, trafic de influenta, colectare de taxe de protecție, intimidarea angajaților vamali, reglare de conturi prin atentate cu explozibil – sunt doar o parte din deprinderile pe care Stadler ar putea să învețe efectivul Serviciului Vamal, in calitate de Director .
Si daca ar fi sa corelăm acțiunile acestuia de acum 4-5 ani la realitățile de azi, se pare ca tot ceea ce investighează acum Guvernarea (scheme de contrabanda, delapidări bugetare) a fost la timpul său pe larg aplicat si de către S. (cu cumătru).
Zic cumătru, deoarece întreaga carieră de ”Vameș”, de la inspector pînă la ”casierul” Vămilor din RM, a fost cu atenție ghidată și protejată de către fostul șef al Serviciului Vamal, persoana de încredere a lui Filat, ”Valetul” – Tudor Balițchi, cu care S. ar fi și cumătru.
În general, persoanele care îl cunosc bine pe acest S. vorbesc despre faptul că cele mai multe din ”reușitele” sale au fost datorate faptului că acesta cunoaște cum și de cele mai multe ori reușește la timp să schimbe stăpînii, fiind pentru fiecare din ei util pe plan moral și financiar.
Astfel, după ce în 2015, Filat și, respectiv Balițchi nu mai erau la modă, ”Kirdik”, тихо-тихо s-a dat pe lângă noul stăpân, Dl Vladimir Plahotniuc. Și deja în 2019 aceștia pleacă, cu smerenie la slujba de crăciun, la mănăstirea Curchi.

(sursa: https://agora.md/stiri/53271/plahotniuc–insotit-de-gaburici–babuc-si-botnari–la-slujba-de-la-curchi–episcopul-l-a-laudat-in-fata-credinciosilor-foto )
Potrivit lumii cunoscătoare, aparitia lui S. în anturajul lui Plaha, nu ar fi de loc întîmplătoare. Pe te o parte unul avea nevoie de persoane inițiate în domeniu de organizare a schemelor de contrabandă, iar pe cealaltă parte altul trăia cu speranța ca va mai fi, măcar încă puțin șefuleț la Vamă.
Dar să o luăm de la capăt.
Nu e secret și muți au scris despre prietenia lui S. cu V. T., binecunoscut în mediile de profil ca unul dintre cei mai mari producători de ţigări contrafăcute, dispunînd de linii de producţie clandestine în Bulgaria şi în Grecia, cu care, pînă în final s-au cumătrit, acum locuind în vecinătate.
(sursa: https://www.pavlicenco.md/2011/06/08/alianta-pt-contrabanda-si-reformeledemnitatea-din-georgia/),
Pai, la rândul său, T. este bine cunoscut pentru prietenia sa cu frații T., V. și A., locuitori ai com. Băcioi, care au practicat contrabanda cu țigări încă de la formarea statului Republica Moldova, acum fiind mult mai avansați și dispunînd de fabrici ilicite de contrafacere a țigărilor în Spania, Ungaria…
Astfel, ghidându-se de conjunctura politică de moment, pe perioada ultimilor ani frații T. au întărit prietenia cu consăteanul, deputat în Parlament – Constantin Țuțu, asigurînd în tandem dezvoltarea afacerilor ilicite de trafic cu țigări atît pe teritoriul țării cît și pe plan european.

Respectiv, beneficiind de cunoștințe vaste în organizarea canalelor de contrabandă, Dl Stadler s-a potrivit cît se poate de bine în noul anturaj.
Și cred că undeva aici am putea găsi și răspuns la întrebarea de ce, Dl S., fiind vizat de către organele de aplicare a legii în o multitudine de dosare penale, pînă la moment nu a fost nici pe aproape sancționat cumva. Ba mai rău, din banii acumulați ilicit de către acesta din contul cetățenilor, măria sa procură, în nordul țării, o adevărata moșie, cu slugi, terenuri și pășuni.
Astfel, persoanele din anturajul ”Boierului”, au menționat că pe timpul cînd era la ”кормушка” lui Filat și Balițkii, ”Kirdîc” a procurat peste 13 mii de hectare de teren din s. Plopi, r. Donduseni, tehnică agricolă costul căreia se calculează în milioane de euro, a acaparat ferme de vaci, stîne și herghelii de cai, linii pentru prelucrarea laptelui, tot de ce are nevoie un biet funcționar de la Vamă pentru existență.
Și, potrivit principiilor clasice, toate averile ”Măriei sale” au fost gestionate de rudele apropiate – afacerile agricole SRL ”Agroplopi” – de către vărul A. U., afacerile de prelucrare a laptelui SRL ”Viasnord” – de către sora soției P. T., automobilele de lux – Porche Cayene înregistrat pe numele soției, Mercedes G350 – pe numele tatălui. Sărmanul vameș – trăia pe procură.
Iar, mai nou, din 2016 încoace bietul ”Boieraș” a început a vinde toate bunurile și să transfere averile peste hotare, pentru ca, în fața noilor stăpîni să pară virgin și cinstit.
Deci e foarte simplu S. este o persoană necesară, care se poate da ca și un om cinstit și cunoscător…
Mă tem doar ca actualii lideri să nu aibă și ei necesitate în așa oameni la Vama, or poporul îi vor aprecia anume pentru lupta lor împotriva celor ca S.
Sper totuși că acei care consiliază conducerea actuală a țării să tragă măcar cu un ochi asupra biografiei acestuia, dacă vor considera neimportant consultarea cu organele de resort.

Anonim/ă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s