Reforma Constituției: revoluție sau evoluție constituțională

Mărite Popor al Republicii Moldova, Feciori și fiice vrednice ale acestui Popor,

Reprezentanți plenipotențiari ai Poporului Republicii Moldova

Scrisoare deschisă

Revizuirea Constituției – o nouă șansă pentru dezvoltarea durabilă a statului Republica Moldova

Subsemnatul, Mihai Corj, solicită respectuos susținerea Dumneavoastră privind intenția nobilă a Asociației Obștești Institutul de Creație Legislativă „LEX SCRIPTAˮ de a purcede la reviziurea Constituției Republicii Moldova. De altfel, numai participând împreună proactiv la realizarea acestei misiuni mărețe – pentru popor și în folosul poporului și al statului Republica Moldova, vom demonstra coeziunea și unitatea poporului având șansa de a izbuti.

Constatăm, cu regret, că toate sondajele sociologice indică asupra faptului că starea de lucruri în Republica Moldova este foarte proastă, nu evoluează, ci degradează. De altfel, poporul cunoaște acest lucru și fără unele sondaje de diversă calitate (care, de altfel, sunt puțin credibile).

Așadar, pentru a scoate țara din impas, inițiem o idee edificatoare, care ar consolida poporul Republicii Moldova.

În acest context, conștientizâm faptul existenței unei necesități stringente de a interveni în unele prevederi constituționale, care astfel, fiind amendate/modificate, vor da un nou suflu dezvoltării Republicii Moldova.

Astfel, considerăm că modificarea unor prevederi din Constituție va aduce mai multă claritate și lumină în raport cu: 1) dreptul primar al Suveranului Republicii Moldova de a-și exercita puterea atât în mod direct, cât și indirect – prin organele sale reprezentative; 2) componența numerică și modul de alegere a Parlamentului (introducerea sistemului proporțional cu liste deschise); 3) numărul mandatelor Președintelui Republicii Moldova și incompatibilitatea acestuia cu calitatea de membru/lider de partid politic; 4) durata mandatului, perioada angajării răspunderii și emiterii ordonanțelor Guvernului Republicii Moldova; 5) organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova (lichidarea raioanelor sau instituirea regiunilor, în locul  raioanelor, după prototipul ADR-urilor); 6) alegerea judecătorilor instanțelor judecătorești și a procurorilor; 7)  abilitarea cetățenilor cu dreptul de inițiativă legislativă, precum și de revizuire/adoptare a Constituției Republicii Moldova; 8) instituirea unei componențe numerice impare a Curții Constituționale și majorarea mandatului judecătorilor constituționali etc.

Apropo, unii reprezentanți ai statului/autorităților publice consideră: Constituția Republicii Moldova prevede numai o singură cale de revizuire/modificare a acesteia – parlamentară. Noi combatem această teză și susținem cu tărie/fermitate: Constituția Republicii Moldova prevede atât posibilitatea de revizuire/modificare a acesteia pe cale parlamentară, cât și pe cea referendară. Mai mult decât atât, revizuirea/modificarea Constituției Republicii Moldova poate avea loc și pe cale semi-parlamentară (mixtă), atunci când inițiativa de revizuire a Constituției este una populară (civică) și aceasta este înregistrată în Parlament pentru a fi votată de către legiuitor în varianta inițiativei populare, avizată de către Curtea Constituțională și susținută de către cetățenii Republicii Moldova.

Totodată, menționăm că, în opinia noastră, adoptarea unei noi Constituții este dreptul exclusiv al Suveranului Republicii Moldova. Sperăm că va veni timpul când în preambulul Constituției Republicii Moldova va fi statuat faptul că: „Noi, poporul Republicii Moldova, adoptăm Constituția Republicii Moldova, declarând-o lege supremă a societății și a statuluiˮ.

Iată că până vor veni acele vremuri, noi, cetățenii activi ai acestui stat, trebuie să ne spunem păsul și, împreună, să contribuim la revizuirea Constituției prin făurirea unei opere complexe a acestui popor, care ar corespunde exigențelor zilei de azi și celei de mâine.

Fiind conştienţi de responsabilitatea şi obligaţiile noastre faţă de generaţiile precedente, actuale şi viitoare,

propunem revizuirea Constituției Republicii Moldova astfel ca să satisfacem interesele cetățenilor Republicii Moldova și să asigurăm o dezvoltare durabilă și normală a statului Republica Moldova.

Toate acestea pot fi asigurate prin coparticiparea proactivă a cetățenilor Republicii Moldova la viața cetății.

Stimați cetățeni ai Republicii Moldova!

Având în vedere faptul că temelia statului o constituie unitatea poporului Republicii Moldova,

vă îndemn respectuos la unitate, astfel ca să-i oferim o nouă șansă acestui stat și să insistăm în a făuri, pe acest plai/meleag mioritic, un stat al bunăstării și al prosperării pentru și în folosul acestui popor.

Unire, moldoveni !

În final, considerăm că participarea proactivă a cetățenilor la elaborarea și promovarea acestui proiect de reformă constituțională va coagula cetățenii și forțele politice întru susținerea acestei idei, care poate deveni una națională. Astfel, numai uniți, împreună, cu susținerea corpului legiuitor, vom realiza acest obiectiv pe cale parlamentară, economisind resursele financiare necesare pentru desfășurarea unui referendum republican constituțional decisiv.

Cu profund respect,

Mihai CORJ,

un simplu cetățean

Chișinău, 10 decembrie 2019

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s