cultură · opinii

Blog: Moralitatea de sub unghia moldoveanului ortodox

Să trăiești în concubinaj, să fii homosexual sau lesbiană, să fii pro poligamie și/sau relație liberă, să fii bărbat și să ai păr lung, să fii femeie – să nu ai copii – să nu fii căsătorită – să vrei egalitate de șanse, etc., toate acestea și multe altele sunt niște comportamente în afara limitelor morale în societatea ortodoxă.

Pe când să fii homofob, xenofob, să fii bărbat violent cu membrii familiei, să vinzi icoane – lumânări la pensionarii care dau ultimul leu și să nu plătești pentru asta impozite (astfel devenind un parazit economic pentru întreaga țară), să vinzi apă de la robinet în sticle cu eticheta pe care scrie agheasmă, să prostești persoanele bolnave de cancer prin faptul că le propui creștinilor disperați să pupe oase de oameni morți, să fii funcționar public și să furi – să furi – să furi – să manipulezi – să distrugi instituții și domenii importante în stat (cum ar fi învățământul, sistemul medical, asistență socială etc), asta este trecut cu vederea și acceptat. Până și așa cazuri vocale cum ar fi construcția bisericilor pe teritoriul grădinițelor, care și așa sunt puține și în stare deplorabilă la nivel național, este acceptat drept ceva normal. Chiar dacă pe teritoriul acestei grădinițe au făcut ceremonii funerare în care sicriul cu cadavrul unei persoane a stat afară în timp ce copiii se jucau alături.

Este ”normal” și ”moral” pentru că nu se poate de considerat altfel acțiunile desfășurare de ”slujitorii domnului”.

Ce vroiam să zic de fapt. În timp ce în municipiul Chișinău primăria anunță un deficit de peste 3000 de locuri în grădinițe, tot primăria permite continuarea construcției unei biserici (care de fapt urma să fie demolată de câteva ori prin ordinele emise tot de primărie) pe teritoriul grădiniței nr. 150.

Directoarea grădiniței Valentina Gâscă insistă și justifică construcția bisericii, acolo cică va fi un centru pentru educație moral spirituală unde va activa și un psiholog. În Moldova după cum se vede facultatea de psihologie degrabă va fi redenumită în prin adăugarea cuvântului teologică. Rămâne dar ca la anul de crăciun să aducă un sac de moaște și să le dea copiilor să le pupe. Pentru că așa dezvoltăm moralitatea în societate. Moldovenii vor fi primii oameni cu moravuri care vor ajunge pe planeta Marte.

Sergiu Bejenari  http://www.sergiubejenari.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s