civic · dreptate · LIVE · opinii · Protest · social

Marșul Solidarității la Bălți

Martie este luna Marșului Solidarității. Cea de-a 6-a ediție a marșului de 8 Martie a avut ca punct de pornire curtea Universității Alecu Russo ➼ punct final Parcul Central.
Acest an este dedicat ratificării Convenției de la Istanbul, cu genericul: „La început a fost violența/ Violența împotriva noastră/ Opriți violența /Porniți Convenția!”

De ce Convenția de la Istanbul? Aceasta mai este numită și Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Știm, sună lung, dar e crucial pentru femeile din Moldova să aibă acest document ratificat, or Guvernul nostru trage din timp, iar orice clipă de răgaz poate fi fatală pentru femeile care trec prin violență.

„Convenția de la Istanbul este primul document juridic ce prevede o abordare unitară pentru prevenirea, investigarea și pedepsirea actelor de violență împotriva femeilor și fetelor, violenței domestice, inclusiv prin urmărirea penală a autorilor acestui tip de crime.” , ar spune specialistele/știi din domeniu și noi le dăm dreptate.

Violența față de fete și femei rămâne a fi cea mai gravă încălcare a dreptului omului din Republica Moldova.

Mai jos aducem câteva statistici oferite OSCE:

😲 Aproape jumătate din femeile în vârstă de 18-74 de ani au fost supuse hărțuirii sexuale, începând cu vârsta de 15 ani.
😲 Aproape trei sferturi din femeile din Moldova (73%) care au avut vreodată un partener intim, au fost supuse unei forme de violență.
😓 Cea mai răspândită formă de violență din partea unui partener intim este violența psihologică, la care au spus că au fost supuse 71% din femei (cu mult peste media UE de 43%).
😓 O treime (33%) au afirmat că au fost supuse violenței fizice din partea unui partener intim pe parcursul vieții. Iarăși, aceasta este mult mai mult decât media UE de 20% și mai mult decât în oricare dintre țările europene
😓 Doar în 2019, 7 femei au fost omorâte de partenerii lor. (Sursa datelor aici: https://www.osce.org/ro/secretariat/425867?download=true)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s