dreptate · mafia · social

Au lucrat pe șantier fără bani, acum au și dosar penal

Sunt intr-o situatie dificila, dupa câțiva ani de muncă peste hotare m-am decis sa ma opresc in Moldova cu lucrul. Împreună cu 5 apropiați am postat un anunț pe internet că suntem în căutarea unui post de muncă, am fost telefonați de Gheorghe  Bortă și am stabilit să ne întâlnim pentru a vedea oferta de muncă. El s-a prezentat ca directorul firmei Prodenar (la care de fapt el este un depozitar), directorul firmei este Damașcan Igor. Am lucrat 7 luni  (9 mai 2019-26 noiembrie 2019),  de la inceput ni s-a promis că vom fi angajați legal, astfel noi am prezentat copiile la buletin. Lucrul pe care l-am prestat a fost montarea fațadei cu ventilare din teracotă, pentru asta trebuia să fim remunerați cu18 euro m2 si ni s-a spus ca bani îi vom primi la două saptamâni. Noi fiind din r-nul Glodeni aveam nevoie de gazdă în orașul Chișinău. Bortă ne-a găsit gazdă și a achitat-o pe două luni de zile din contul nostru, apoi ne-a dat câte 300 de euro avans, iar pentru acești bani am fost puși de către Damașcan să scriem o recipisă pe data de 31 mai (fiind weekend, am plecat acasă), pentru a se asigura că ne întoarcem pe data de 3 la muncă. Am stabilit că pe data de 3 iunie rupem această recipisă, odată ce eram toți de față și considerând că fiecare din noi are simțul omenesc, am făcut acestă înțelegere. Bineînțeles ca de bani aveam nevoie fiecare, deoarece acasă avem familii a căror sursă de existență suntem noi.

Toată vara el ne-a achita doar avansuri, spunându-ne că banii îi vom primi la finisarea obiectului. Blocul la care am lucrat are10 etaje, am facut trei pereti la care s-a achitat cu avansuri. Când am finisat al patrulea perete deja el ne spunea ca nu mai are bani, noi am zis ca ne ducem acasa și când v-a avea bani ne întoarcem, depozitaru lui a încercat sa ne țină forțat la muncă. Noi am ieșit și ne-am dus acasa, ei in urma noastră au chemat poliția și au scris că le-am furat instrumente in suma de 16 mii lei. Noi înainte de a pleca acasă am prezentat toate instrumentele la depozit și am înregistrat video.

La câteva zile ne-a apelat Damascan și ne-a chemat înapoi la lucru, promițându-ne că ne achită banii. Ajungând la muncă din nou ne-a promis avans care urma să-l primim în perioada saptamânii. Am mai lucrat o saptamână, avansul promis a fost amînat pe urmatoarea saptamână. Pe data de 26 noiembrie, lucrând am fost telefonați de acasă și ni sa spus că avem citație de la judecătorie precum că am împrumtat bani de la directorul firmei Prodenar, Damașcan Igor. Aflând această veste l-am sunat, iar dumnealui a venit la locul de față, discuția cu el am înregistrat-o, aceasta persoană confirmă în timpul discuției că banii oferiți au fost pentru prestarea serviciului și nu au fost bani împrumutați. După discuția fără sens cu el, am scris plingere la politie, acolo am aflat ca și pe noi este plingerea scrisă pentru furt. Am prezentat inregistrarea si lor li sa refuzat plingerea, dosarul a fost trimis la protectia muncii, dar, din păcate, nu am avut suținere, deoarece cine are bani are și putere. La noi în țară dreptatea e de partea celui care are bani. Protecția muncii ne-a expediat o scrisoare unde menționează ca nu ne poate ajuta cu nimic.

Un grup de muncitori revoltați

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s