Apel către Primăria Municipiului Chișinău și preturile de sector: opriți imediat distrugerea locuințelor improvizate ale oamenilor care nu au un alt adăpost!
Ieri, 28 aprilie, Pretura sectorului Centru s-a lăudat, într-un comunicat (https://chisinaucentru.md/demontarea-si-evacuarea-casutelo…/) că ar fi reacționat la sesizările unor cetățeni privind transformarea parcurilor în gunoiști și a efectuat lucrări de curățenie în parcul Valea Trandafirilor.
Curățenia a însemnat că angajații preturii au evacuat căsuțele improvizate de către persoanele fără loc permanent de trai, adică au distrus locuințele informale în care se adăposteau persoane fără adăpost, exact în perioada crizei sociale cauzate de pandemie.
Cu alte cuvinte, în plină pandemie, oferind zero servicii și alternative de cazare oamenilor fără case, autoritățile locale le mai și distrug adăposturile pe care și le-au făcut cu propriile forțe. Și se laudă cu asta.
Este un mod inacceptabil fel de a gîndi „curățenia” și a acționa în consecință. Ceea ce fac autoritățile este segregare și discriminare. Logica acțiunilor lor este că unele persoane, inclusiv „locuințele acestora” reprezintă „impurități și lucruri murdare” ce trebuie evacuate pentru ca parcurile să arate „frumos” și „curat”.
Acest „frumos” este unul foarte urît, cu atît mai mult cu cît ascunde probleme umane de care autoritățile nu au curajul să se apuce, sau măcar să le recunoască. Ca și pînă acum, politica autorităților față de oamenii fără case este să se prefacă că ei nu există. Iar dacă le nimeresc în fața ochilor – să-i alunge și să le arunce la gunoi puținul pe care îl au.
Un lucru care probează logica de segregare a autorităților este faptul că materialul care a servit drept sesizare menționa și despre alte probleme ale parcurilor – cetățeni care-și scot canalizarea privată în parc, agenți economici care aruncă deșeurile în parc etc.
Dintre toate aceste probleme mari și complexe, pretura se laudă că a rezolvat una – locuințele improvizate, „colibele albastre” ale persoanelor fără adăpost care pur și simplu au fost demontate.
Adică: diverși agenți economici și cetățeni „frumoși” aruncă de zeci de ani gunoaie în parc, poluează apele și aerul orașului…și autoritățile se iau doar de persoanele fără adăpost, care și așa duc cea mai precară viață. Ciudat „curaj” pe seama celor mai slabi!
Pe scurt și direct: în plină pandemie persoanele fără adăpost au fost alungate din spațiile în care se puteau proteja cît de cît și au fost alungate din parc în stradă.
Ne-am fi așteptat ca cineva de la Pretură să citească noutățile și să știe, de exemplu, că unicul centru de găzduire a persoanelor fără adăpost din Chișinău e în carantină de pe 13 aprilie și nu mai primește pe nimeni.
Suntem siguri că pretura a abordat locuințele informale ale persoanelor fără adăpost doar ca „gunoiști” care știrbesc din priveliștea care există pentru a bucura ochii ”cetățeanului frumos”. Nu tratează la fel terenurile acaparate de businessmani pentru construcții ilegale în spații verzi.
Suntem convinși că pretura, deși dispune de asistenți sociali, n-a încercat să-i cunoască pe locuitorii colibelor albastre din parc și împreună să găsească soluții pentru adăpostirea mai „frumoasă” a acestora.
Nu negăm că uneori locurile din jurul locuințelor improvizate ale persoanelor fără adăpost adună diverse deșeuri (uneori exact așa arată și locurile în care alți cetățeni au făcut frigărui).
Cauzele sunt multiple. Una ține de faptul că persoanele fără adăpost își cîștigă existența vînzînd diverse lucruri pe care noi le aruncăm: carton, aluminiu, sticlă, PET-uri etc. – adică reciclează deșeurile noastre. În acest sens, persoanele fără adăpost sunt mult mai prietene cu mediul decît tare mulți alți cetățeni frumoși. Cum pe timp de pandemie punctele de colectare a cartonului, PET-urilor, sticlei și aluminiului sînt închise, persoanele fără adăpost le adună acolo unde pot – lîngă locuințele lor.
O altă cauză ține de faptul că persoanele fără adăpost nu au depozite, garderobe, beciuri și alte facilități pentru a-și stoca „lucrurile personale”, așa că aceste lucruri (haine, încălțăminte, borcane etc.) se găsesc în preajma „locuințelor”.
O altă cauză este și faptul că spațiile publice, parcurile inclusiv, nu sunt dotate cu coșuri de gunoi. Și dacă ”cetățenii frumoși” aruncă ambalaje, PET-uri și deșeuri alimentare pe unde apucă pentru că nu găsesc un coș de gunoi în apropiere, de ce ne-am aștepta ca persoanele fără adăpost să fie altfel?
Din scurta noastră experiență de lucru cu persoanele fără adăpost propunem cîteva reguli care funcționează dacă vreți parcuri și spații publice ”curate” fără a evacua locuințele improvizate:
Vorbiți direct cu persoanele fără adăpost și căutați soluții împreună.
Ajutați persoanele fără adăpost să se ajute pe sine și să vă ajute pe voi. De exemplu, puteți să le dați saci de gunoi, mătură și greblă și să vă înțelegeți în privința unui orar de colectare a gunoiului.
Amplasați cît mai multe coșuri de gunoi în parcuri și în spațiile publice. Ele sunt insuficiente.
În nici un caz nu evacuați oamenii, nu le distrugeți mica existență și micile surse de venit, în numele unor închipuiri cu iz rasist despre ”curățenie” și ”frumos”.
Reiterăm că inițiativa ”Coliba Albastră” a solicitat Primăriei Municipiului Chișinău în nenumărate rînduri să identifice spații alternative pentru găzduirea persoanelor fără adăpost pe perioada pandemiei. Ne întristează faptul că autoritățile publice locale în loc să găsească spații pentru adăpostirea oamenilor străzii, distrug locuințele improvizate ale acestor persoane.
Solicităm Primăriei Municipiului Chișinău și preturilor de sector să sisteze evacuarea persoanelor fără adăpost și distrugerea locuințelor lor pe perioada pandemiei și să identifice spații alternative de adăpost temporar pentru aceste persoane.
Grupul civic Coliba albastră
buna te urmaresc de ceva vreme si am un abuz in carantina la jud bihor baile 1 mai la hotelu ceres ne tin astea aice de 22 de zile zice ca suntem pozitiv cu covi-19 si fara nic o sintoma ce se intapla voare cum pot lua legatura cu tn
ApreciazăApreciază
am scris pe email, datele mele de contact sunt peste tot pe internet
ApreciazăApreciază