civic · opinii · pericol · politic · social

Care va fi sarcina principală a decidenților politici dacă vom avea o recesiune globală?

Ex-deputatul Remus Cernea comentează pe noul său canal de YouTube: Este aproape sigur că ne îndreptăm spre o depresiune globală. Cifrele arată contracții ale mai tuturor economiilor în trimestrul 2 al acestui an. Trimestrul 3 este de anticipat că va fi tot unul de cădere. Recesiune este atunci când avem două trimestre consecutive de cădere economică. Dacă prăbușirea continuă și în cel de-al treilea începem să vorbim de depresiune economică. Ceea ce vine acum va fi mult mai dur decât criza cu care ne-am confruntat în România în perioada 2009-2010. Iar ca indicator asupra mersului lucrurilor ar trebui să luăm economia americană. Să urmărim ce se întâmplă acolo și să înțelegem că uraganul economic care acum lovește cu o putere teribilă în Statele Unite ne va ajunge și pe noi. Deja în doar două luni peste 30 de milioane de oameni și-au pierdut locul de muncă. Asta e terifiant pentru că probabil cei mai mulți nu și le vor recupera curând.

Oficial guvernele recunosc doar recesiunea în acest moment și e de înțeles că discursul oficial este unul care nu vrea să amplifice atmosfera de teamă și incertitudine cu privire la viitor. Adevărul parțial pe care îl primim din surse oficiale trebuie să fie însă compensat de informații reale care să ne dezvăluie scenariile posibile pe care le avem în fața noastră. Așa avem o șansă în plus să ne pregătim de ceea ce urmează și să ne creștem șansele de adaptabilitate și de supraviețuire.

Pentru că nu este realist să mai presupunem că actuala criză se va încheia repede și că ne vom mai întoarce la lumea de dinainte coronavirus. Adevărul este că ne vom duce spre o nouă lume. Lumea veche așa cum am știut-o până la începutul acestui an este deja istorie. Așa cum lumea de dinaintea primului război mondial este foarte diferită de cea din perioada interbelică și cum epoca de după cel de-Al Doilea Război Mondial diferă substanțial de lumea de până în 1939, la fel ne îndreptăm acum spre o lume nouă. Dacă aceasta va fi una minunată sau nu, rămâne de văzut. Tranziția va fi însă sigur una extrem de dureroasă pentru societățile noastre și e mai bine să știm asta de pe acum.

Scopul meu nu este să generez sentimente de panică, ci să alertez pentru ca fiecare să știe la ce să se aștepte. Fenomenele economice globale se vor desfășura dincolo de capacitatea fiecăruia dintre noi de a influența lucrurile în mod semnificativ. Dar ceea ce ne este totuși la îndemână este ca pentru noi, familiile și apropiații noștri să facem ceea ce se poate pentru a atenua impactul. Iar dacă putem fi solidari, fiecare după posibilități, și cu alți oameni în nevoie, cu atât mai bine și mai frumos ar fi să o facem! Ar trebuie să fim însă conștienți că acum nimeni, nici guvernele și nici băncile naționale nu au soluții economice, fiscale ori monetare pentru a salva pe toată lumea. Planurile care sunt acum pe masa decidenților politice sunt pentru a salva ce se mai poate, nu pe fiecare dintre noi. Chiar dacă ar dori să vină cu măsuri care să îi ajute pe toți cetățenii, aceste soluții nu există. De aceea, gândiți-vă mai bine că sunteți pe cont propriu!

Imaginați-vă în ce situație teribilă au fost puse guvernele atunci când au trebuit să ia decizia de de restricționare a deplasărilor și, practic, de închidere a economiilor. Au avut pe masă scenariul în care dacă fac asta vor determina închiderea foarte multor firme, un șomaj la cote nemaivăzute, și efecte economice nefaste pe termen lung. Numai că scenariul celălalt pe care s-au străduit să îl evite este unul mult mai grav. O rată foarte mare a infectărilor și un număr uriaș de decese pe termen scurt ar fi lovit economiile mult mai rău, iar prăbușirea economică ar fi fost mult mai mare. Așadar, opțiunile pe care le au acum guvernele includ automat și sacrificii. Or, asta presupune că în loc să așteptăm ca guvernele sau altcineva să ne salveze, e mult mai înțelept să căutăm fiecare propriile soluții.

Dar care credeți că este cea mai importantă misiune a guvernelor în acești ani marcați de pandemie? Da, sunt multe probleme de gestionat, mai ales în plan economic, dar cel mai important lucru pe care îl au de făcut guvernele este de a păstra pacea socială și de a menține pacea la nivel internațional. Criza va fi atât de gravă și provocările atât de mari încât cel mai greu lucru va fi să nu se alunece spre conflicte majore. Trebuie făcut orice se poate pentru a se evita alunecarea spre un scenariu comparabil cu ceea ce umanitatea a mai trăit în perioada anilor ’20-’30 ai secolului XX când Marea Depresiune a contribuit substanțial la slăbirea democrațiilor și la ascensiunea unor guverne totalitare care au îndreptat lumea spre o conflagrație mondială.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s