Educație · opinii

Socialismul ortodox e împotriva corupției din educație

As dori sa denunt de buna voie coruptia sistemica si traficul de influenta din cadrul Licelui Ginta Latina din Chisinau, pentru ca inca il am pe Dumnezeu in suflet si chiar cred in valorile esentiale ale socialismului ortodox.
Stimat, Dn. Ion Ceban, este de recunoscut ca socialismul in forma lui initiala (de la Marx) este o doctrina umana constructiva si benefica clasei muncitoare, asemeni crestinismului contemporan („combat individualismul, apară noțiunile de egalitate și solidaritate și constituie un proiect atit economic cit și social”). Dar foarte putin s-a vorbit despre ipocrizia si fatarnicia reala in mediul educational din Republica Moldova in cadrul socialismului pe care tot il construim si pe care l-am identificat mai sus ca fiind benefic si constructiv… Numai un exemplu clar si concis din sistemul educational actual, ne arata cit de mult mai avem de lucrat in interiorul socialismului nostru, pentru ca acesta sa corespunda de-facto cu cel propus initial de K. Marx. Diferentele sint izbitoare…
1) D-tra aveti toate datele la indemana, Dn. Ion Ceban, nu este oare actuala directoare a IPLT „Ginta Latină” D-na Nina Juc aceeasi persoana care pe timpul guvernarii lui Voronin minca dolari din mita in flagrant in propriul cabinet de director al institutiei (a inghiti probele, numai ca sa nu cazi prada organelor CNA, nu e ceva nou)? Dosarul a fost clasat (de ce?).
– deci, ca sa nimeresti intr- clasa buna si cu profesori Ok la IPLT „Ginta Latină”, tre sa dai mita in dolari – deja stim acceasta, a fost documentat totul, dar s-a clasat… Cum poate fi Director de Liceu o asemenea persoana compromisa care la tot pasul se lauda ca are cetatenie romana si implementeaza cele mai noi practici din Occident in educatie? Sistemul o intretine, indiferent de guvernare, intentionat (mita sistemica)? Sau a cumparat fotoliul pe veci (unde este rotatia cadrelor)?

2) In octombrie a anului trecut (24.10.2019), cu sprijinul Consiliul Europei s-a desfășurat un training cu scopul de a informa elevii liceului despre pericolul Traficului de Ființe Umane si tot atunci in acea luna ca si in altele precedente si ulterioare luni de la elevi s-u colectat sume impunatoare de bani „in fondul scolii”, „in fondul clasei”, „de ziua profesorului”, „de Anul Nou”, „de 8 martie”, „de paste”, „31 mai, sfirsit de an scolar”, „zile de nastere ale profesorului” – toate fara acte si fara contracte cu parintii.
– ca parinti, tragem impreuna cu copiii nostri, coruptia si santajul economic pe spinarea noastra din cauza ca sistemul „claseaza” si nu autosesizeaza si intretine de fapt prin timp persoane corupte si anti-edagogice in sistemul educational din RM. De ce oare? Dau spaga mai sus, Ministerului Educatiei?
3) D-e Ion Ceban, cum se elibereaza certificatele sanitare institutiilor scolare din capitala? In baza la ce principii? Va intreb, pentru ca copii nostri nu mai ies din stomatita sistemica, streptococi, hepatita si pancreatita din cantina scolara a IPLT „Ginta Latină”, administrata de corupta Nina Juc.
– da, le dam mincarea la pachet, ca sa iesim din situatie, dar statul plateste pentru intretinere (ca si pentru orele de meditatie, pe care noi oricum sintem nevoiti sa le achitam – cite 200 lei pe luna! 15-20 lei ora.) Aveti si D-stra copii in aceeasi situatie?
4) Cind incearca statul sa vina cu controale de la Minister sau din alta parte la IPLT „Ginta Latină”, odioasa si corupta D-na Nina Juc (odioasa pentru ca isi bate joc de corpul profesoral din Liceu si a intaurat o adevarata tiranie de-a lungu DECENIILOR IN FOTOLIU) face uz de complicele Olga Zuza, cadru didactic „apropiat”in cadrul Liceului care are rude la Ministerul Educatiei din RM.
– si astfel, toate controalele reale trec „pe-laturi si cu succes”, iar noi – cetatenii de rind si contribuabilii in stat – suferim si mai departe de coruptia obscura, traficul de influenta, ne-bagata in seama de catre stat. De ce oare? A putrezit sistemul pina in fundament?
Va indemn, cu credinta in Dumnezeu, sa terminam cu fatarnicia si cu traficul de influenta in aceasta institutie care se autoproclama „insula a latiniei” si „floare de latinitate” – florile latiniei nu maninca bani, nu pot fi sistemic corupte, nu pot musamaliza continuu prin decenii traficul de influenta si etc. Va rog, ca parinte, sa luati masuri clare si promte (atasat aveti protagonistii acestei sesizari – directorul Nina Juc si cardinalul negru Olga Zuza din cadrul IPLT „Ginta Latină”, Strada Ginta Latină 9, Chișinău 2044). Sa stiti ca orice controale vor trece „pe alaturi”, daca vor fi coordonate prin Ministrul Educatiei din RM (s-a mai intimplat de nenumarate ori). Ultima picatura pentru noi a fost recent cind la sfirsitul anului scolar s-a cerut suplimentat remunerarea profesorilor din surse suplimentare strinse de parinti (in fondatia clasei), in conditia cind atitea luni ne-am chinuit cu copiii nostri cu invatamintul la distanta, on-line + achitare pentru cheltuielile clasei (30 lei x 3 luni). Insolenta si lacomia si coruptia trebuie sa aiba o limita!

Cu respect,
Irina Prodan
Parinte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s