Basarabenii au rămas de unii singuri în lupta cu virusul

Din punct de vedere epidemiologic, Republica Moldova devine tot mai „roșie”, iar basarabenii au rămas de unii singuri în lupta cu virusul. De această opinie este Ion Sturza, fost prim-ministru al RM.

”Astăzi, calendarul mi-a amintit că trebuia să plec în Republica Moldova. Nu a fost să fie…
Moldova din punct de vedere epidemiologic devine tot mai „roșie”. Pentru familia mea este o situație greu de suportat. Părinți, rude cu care nu ne-am mai văzut de luni de zile. Dacă sincer, pentru mine personal Moldova este mult mai mult decât sarmale și un pahar de vin. Este ceea ce se numește Patrie și de unde iei vlaga necesară pentru a trăi.

Spuneam ceva timp în urma că moldovenii au rămas de unii singuri în lupta cu virusul. Astăzi e prematur sau prea târziu să căutăm cine e vinovat. Evident că autoritățile și întreaga clasă politică, care trăiește într-o lume paralelă a scandalului și orgoliilor, va da decontul. Va fi în final blamată și detestată.
Astăzi cu toții ne întrebăm: ce-i de făcut?

În primul rând, nu așteptați soluții de la guvernanți! Și nici de la cei care promit că vor veni ei, bravii, și vor rezolva. Trendul e dat, soluții miraculoase nu există, doar declarații bombastice a tot felul de inconștienți la vârstă politică precoce.

Doi: nu ascultați „sfaturile” imbecililor care nu recunosc virusul, fie ei în sutană de preot sau în costum de gală! Virusul astăzi a ajuns practic în fiecare familie și face multe victime.

Trei și foarte important: fiți precauți, respectați cu rigurozitate igiena, spălați-vă cât mai des pe mâini, dezinfectați tot și toate, purtați mască, evitați aglomerațiile și păstrați distanța fizică. În 90% din cazuri ajută!

Patru: chiar și în aceste condiții, încercați să reveniți la „normal” – muncă, activități fizice, comunicare cu copiii, prietenii. Lipsa de activitate duce inevitabil la depresie și apatie.

Cinci: fiți pozitivi și bazați-vă pe forțele proprii și ale celor dragi. Totodată, să nu uităm că pentru cei care au fost infectați cele mai grele nu sunt suferințele fizice, ci cele psihice. Spații închise în instituțiile medicale, simțul vinovăției, ostracizarea celor din jur, medicamente care induc o stare de nesiguranță, fatalitate. Trebuie să comunicăm cu ei, să-i reintegrăm pe cei care au avut de suferit!

Și la final o poveste care poate să șteargă tot ce am scris mai sus. Acum mulți ani, o fetiță s-a infectat cu o boală care necesita izolarea la spital într-o boxă specială. Medici au preîntâmpinat părinții: nu încercați să intrați, această infecție este mult mai periculoasă pentru adulți. Mama nu a ezitat nici o secundă! A intrat în boxă la copilul ei și a stat zile întregi la căpătâiul lui, până la însănătoșirea deplină. S-a infectat, a suferit enorm. Sechelele i-au rămas pentru toată viața. Credeți că o altă mamă ar fi procedat altfel? Credeți că astăzi ar proceda altfel? Părintele are acest reflex de „a lua” suferința copilului.

Nu moralizez, nu dau sfaturi… Știu doar că felul de a fi raționali are niște limite… Limitele durerii celui drag.
Sănătate să aveți!”

Sursa text: Pagina de facebook a lui Sturza Ion

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s