cultură · opinii

Vladimir Beșleagă, despre poeții șaizeciști

Sursa video şi text: Muzeul Literaturii Mihail Kogălniceanu

La mulți ani, VLADIMIR BEȘLEAGĂ!

Astăzi, prozatorul Vladimir Beșleagă împlinește 89 de ani. În pofida cumplitelor vremi pe care le-a trăit, autorul „Zboru-ului frânt” nu s-a lăsat înfrânt, lucrându-și cu migală cărțile și așteptând, uneori ani buni, să fie publicate. Astăzi, amintirile Domniei Sale alcătuiesc istoria vie a literaturii române din Basarabia.
Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” vă propune un film în care maestrul Vladimir Beșleagă își amintește, cu multă generozitate, de colegii de generație.

Vladimir Beșleagă s-a născut pe 25 iulie 1931, în s. Mălăiești, Transnistria. După absolvirea Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova, a lucrat la o teză de doctorat despre proza lui Liviu Rebreanu, dar a fost nevoit să abandoneze această cercetare din cauza cenzurii. A fost deputat în primul parlament al Republicii Moldova (1990-1994).
A debutat în 1956, cu o carte pentru copii, „Zbânțuilă”, iar în 1963 îi apare prima carte pentru adulți, volumul de nuvele „La fântâna Leahului”. În 1966 a publicat romanul „Zbor frânt”, considerat unul dintre cele mai importante romane ale literaturii române din Basarabia. În 1969-1970 scrie „poemul tragic” „Noaptea a treia”, rămas în sertar până în 1988, când va fi publicat cu titlul „Viața și moartea nefericitului Filimon sau anevoioasa cale a cunoașterii de sine”. Au urmat romanele: „Acasă” (1976); „Ignat și Ana” (1979); „Durere” (1981). În 1985 publică primul roman dintr-o trilogie despre Miron Costin, „Sânge pe zăpadă”. Al doilea roman din trilogie, „Cumplite vremi”, apare în 1990, iar trilogia completă este publicată abia în 2017.
Alte cărți: „Hoții de apartamente” (2006); „Voci sau Dublul suicid din zona lacurilor” (2014); „Tata Vasile în 73 de episoade și XIV scrisori” (2016); „Mama. Casa. Pământul” (2019) ș.a.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s