civic · cultură · dreptate · LIVE · opinii · social

Perspectivele Femeilor Rome despre Samudaripen, Holocaustul romilor

Ziua de 2 August este Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului Romilor – Samudaripen. De anul acesta este și zi națională promulgată de Președintele României. Se împlinesc 76 de ani de la uciderea în masă a celor 2897 de persoane rome (femei, bărbați, copii) executate prin gazare, în noaptea de 2 august 1944, în cadrul operațiunii Germaniei naziste de lichidare a lagărului romilor de la Auschwitz-Birkenau.

În acest context ne-am propus să organizăm un eveniment online prin care aducem împreună șase femei rome care vor discuta despre Samudaripen-ul persoanelor de etnie romă din diferite perspective: istorice, locale, academice sau instituționale.
Vă invităm să intrați online pe pagina noastră de Facebook, duminică, 2 august, de la ora 18:00, unde vom fi live cu invitatele și colegele noastre:
Ioanida Costache – Doctorandă în etnomuzicologie la Universitatea Stanford
Va vorbi despre istoria holocaustului romilor și lupta pentru memoria colectivă a Holocaustului.
Roxana Oprea – Expertă de gen în cadrul E-Romnja
Va aduce în discuție invizibilitatea femeilor rome în istoria Holocaustului, legitimitatea punctului de vedere atunci când discutăm despre istoria romilor și consecințele în diferite domenii.
Anca Nica – Coordonatoarea Departamentului de Femei Rome și Participare din cadrul E-Romnja va vorbi despre controlul drepturilor sexuale și reproductive ale femeilor rome ca urmare a politicilor naziste și recurența acestui subiect în prezent.
Delia Grigore – Lect. Univ. Dr. și președinta Centrului Rromilor ”Amare Rromentza”
Va aduce în discuție ce tipuri de măsuri reparatorii a adoptat statul român, modul în care acesta le-a adoptat ca urmare a Samudaripen-ului și cum ajunge istoria noastră în școli și în comunitățile rome.
Mariana Sandu – Sociolog
Ne aduce o perspectivă locală a modului în care istoria romilor se studiază în școli pornind de la propria sa experiență ca profesoară romă și contributoare la manualul școlar privind istoria noastră.
Cătălina Olteanu – Membru în Colegiul Director al Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării
Va povesti despre demersurile întreprinse de societatea civilă cu privire la introducerea istoriei romilor, în special a holocaustului romilor și a sclaviei romilor, în curricula școlară.
Moderatoarea discuției este Aldessa – Activistă feministă pentru drepturile femeilor rome

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s