civic · Educație · poluare

Cetățeni mai informați și mai implicați la Răzeni

COMUNICAT DE PRESĂ

Începând cu luna septembrie a acestui an, locuitorii comunei Răzeni, raionul Ialoveni au devenit mai conștiențiţi și mai conectaţi la viaţa publică a localității datorită proiectului „Cetățean informat – cetățean implicat!”, implementat, în perioada august 2020 – august 2021, de Asociația obștească „Eco-Răzeni” cu suportul Uniunii Europene și al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în Moldova.

În perioada primelor luni de implementare, au avut loc mai multe acțiuni de mobilizare și molipsire a celor peste șapte mii de răzeneni de activism civic și participare comunitară în vederea îmbunătățirea serviciilor publice din localitate, și anume:

  • campania de informare și sensibilizare Eu sunt satul meu!;
  • 3 seminare de informare privind serviciile publice (în mediu online și cu transmisiune LIVE pe rețelele de socializare);
  • prelevare de probe privind evaluarea calității apei potabile a 10 surse din localitate (fântâni arteziene, izvoare);
  • sondaj de opinie cu privire la conținutul și formatul platformei de comunicare Implică-te pentru Răzeni!

Mesajele relevante, din cadrul campaniei de informare Eu sunt satul meu!, au reușit să sensibilizeze, printr-o abordare pragmatică, publicul larg privitor la relația dintre responsabilitatea cetățenilor, serviciile publice și schimbările climaterice. Totodată, locuitorii au primit informații-cheie despre mecanismele de funcționare a serviciilor publice locale, disponibile în localitate, prin infografice distribuite pe rețele de socializare. Iar pentru abordarea problemelor existente și generarea de soluții concrete privind ameliorarea calității acestor servicii, echipa de proiect, în parteneriat cu instituțiile de gestionare, au desfășurat, pe platforma Zoom, trei seminare de informare, transmise în direct și salvate pe rețelele de socializare pentru ulterioare vizualizări și interacțiuni.

Primul eveniment cu genericul „Pentru un Răzeni verde și curat – colectează deșeurile separat!” a adus la cunoștință locuitorilor comunei informații despre Regulamentul serviciului de management al deșeurilor din Răzeni și a chemat comunitatea la adoptarea și promovarea unei atitudini responsabile faţă de mediu, înregistrând un impact de peste 8400 de persoane, 79 de aprecieri, 26 de comentarii și 70 de distribuiri. Seminarul „Bune practici de colectare selectivă a deșeurilor” a crescut și mai mult motivația și interesul de implicare a răzenenilor în acțiuni concrete de protecție a mediului, prin prezentarea a trei inițiative naționale de valorificare a deșeurilor prin metoda colectării, reciclării și compostării. Cei peste 60 de participanții la eveniment au ajuns unanim la concluzia că pentru a avea un mediu sănătos, este nevoie urgentă de a colecta selectiv și recicla tot ce se poate, cu minim efort, dar maximă implicare din partea fiecăruia.

Serviciul public de iluminare stradală a fost subiectul celui de-al treilea seminar online cu titlul „De la străzi iluminate la comunități dezvoltate”, eveniment care a servit drept oportunitate administrației publice locale de a disemina răzenenilor informații importante privind proiectele finisate și în curs de implementare în vederea extinderii și modernizării iluminatului stradal în comuna Răzeni. Totodată, reprezentantul Direcției Economie a Consiliului raional Ialoveni a completat informațiile primarului cu aspecte legate de eficiența energetică a serviciului de iluminat stradal. Întrebările adresate de participanți și discuțiile generate de acestea au creat pârghii de implicare a locuitorilor în acțiuni de eficientizare inteligentă a serviciului de iluminare stradală din Răzeni.

Activitățile, desfășurate pînă la moment în cadrul proiectului, au reamintit răzenenilor că ei sunt inima și creierul comunei, iar fără implicarea fiecăruia în soluționarea problemelor de zi cu zi ale comunității, transparența autorităților rămâne a fi doar o formalitate. În acest context, echipa de proiect și-a planificat elaborarea și lansarea, în prima jumătate a anului viitor, a unei platforme de comunicare online, ce urmează a fi disponibilă pe site-ul primăriei, prin intermediul căreea răzenenii se vor informa și se vor face auziți de autorități. Acest instrument va spori, sperăm, atât transparența și receptivitatea factorilor de decizie la inițiativele localnicior, dar și va restabili încrederea cetățenilor doritori de schimbare, deseori nereceptivi sau chiar intimidați de apelurile convenționale la implicare. În urma derulării acestui proiect, se dorește apropierea cetățeanului de spațiul public, în vederea creării unei relații de parteneriat solide și de durată, întru beneficiul întregii comunități. 

Amintim că proiectul „Cetățean informat – cetățean implicat!” este implementat în perioada august 2020 – august 2021 și dispune de un buget de 50 000 EUR.

Asociația obștească „Eco-Răzeni” este beneficiara Programului de Granturi Locale lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova). Partenerul proiectului pentru Regiunea de Dezvoltare Centru este Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER în colaborare cu Asociația Obștească Agenția pentru Dezvoltare Regională „Habitat” (AO ADR ”Habitat”).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s