cultură · LIVE · opinii

Arhivele viitorului: Orașele de mîine – tehnologie sau back to basics?

Ce este orașul? O lume ideală, cu reguli simple bazată pe toleranță și egalitate sau o lume a noilor tehnologii ce anticipează nevoile umane imediate? O lume a simbolismului și obiceiurilor de peste an sau o lume a dronelor? Realitatea umană în general, cea urbană în particular, este, în fapt, mult mai complicată. Aristotel (filosof grec) vedea orașul în “securitate și fericire”, Friedrich Ratzel (geograf german) îl consideră „un spațiu considerabil și consumabil”, Lewis Mumford (urbanist american) credea despre el că este „un montaj dramatic de impulsuri culturale umane”.

Toate aceste elemente au posibilitatea să definească și să organizeze spațial orașul cu atribute concrete. Ca “organism viu”, orașul poate fi înțeles prin cinci concepte urbane: 1. organizarea spațiului urban, 2. designul urban, 3. imaginea urbană, 4. marketingul urban și 5. brandingul urban.
Este, oare, orașul ca realitate geografică același lucru cu orașul ca sistem? Sau cu orașul ca imagine? Cu marketingul său, cu brandul său? Astăzi, virtualizarea și privatizarea spațiului a condus la de-spațializarea proceselor sociale, orașul devenind în mod progresiv o rețea de interacțiuni sociale virtuale (online), decuplată teritorial de un loc bine definit și de orașul în sine. Spațiul urban, dar și cel privat este pe cale să-și piardă dimensiunea teritorială, devenind tot mai mult unul electronic, virtual.

Cristian Presură organizează dezbateri pe canalul său. În seara asta e invitată Alexandra Beldiman

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s