cultură · LIVE · opinii

De ce este Rusia o putere imperialistă? Arhivele viitorului

Conform dicționarului, „imperialismul este o „politică a unui stat de a-și extinde dominația politică și economică asupra altor state, adeseori prin mijloace militare, impunându-le propriile legi”. Marile puteri coloniale moderne au fost și puteri imperialiste. Uniunea Sovietică a condamnat în propaganda ei imperialismul, dar nu a fost și ea o putere imperialistă? Există vreo diferență între imperialismele clasice, din secolele al XIX-lea și al XX-lea, și cel al Rusiei de azi?

Ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina este ceva neobișnuit pentru Rusia sau se înscrie într-o continuitate a politicii sale? Cât de mult vor până la urmă rușii să afle adevărul despre ei înșiși? Cum și unde poate fi oprit Putin și, mai ales, cum va arăta pacea de după acest război?

Despre invitat Cosmin Popa, istoric, cercetător al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, specializat în istoria Uniunii Sovietice și a comunismului european. Studii universitare la București și Moscova, doctor al Universității București.
Alte lucrări: Nașterea Imperiului (2002), Între tentația imperiului și alianța strategică, URSS și Europa Centrală și de Este (2012), Intelectualii lui Ceaușescu, Academia de Științe Sociale și Politice (2018), Elena Ceaușescu sau biografia unei dictaturi de familie (2021) autor a peste 80 de studii publicate în diverse reviste științifice, membru în consiliile științifice ale unor reviste academice.

Vlog de Cristian Presură şi Ciprian Mihali

Există un spațiu rusesc? Prin ce se caracterizează el? Cât e de omogen și ce-i asigură coerența? Ce sunt Russki mir și doctrina eurasianistă. Pregătindu-se de alegerile prezidențiale din 2012, singura noutate din programul electoral al lui Putin a fost aderarea la doctrina eurasianistă, sub egida căreia a propus – de fapt – refacerea vechiului imperiu rus sau sovietic. Ce este doctrina eurasianistă, care-i sunt principalii ideologici, ce prevede ea și cum a ajuns ideologie oficială a Rusiei?

Despre invitat Armand Goșu a predat din 2004 mai multe cursuri despre istoria politică a Rusiei și a URSS, istoria politicii externe și diplomației sovietice, evoluții în fostul spațiu sovietic. Are un doctorat în istoria Rusiei (Moscova, 1998). A fost corespondent la Moscova pentru radio BBC World Service, în anii 1995-1998 și 1999-2000. Din 2005 până în 2010 a fost redactor șef adjunct al revistei “22”, editată de Grupul pentru Dialog Social și redactor șef, 2013-2014.

Cele mai recente cărți publicate: Euro-falia. Turbulențe și involuții în fostul spațiu sovietic, București, Editura Curtea Veche, 2016; Democrația sub asediu. România în context regional, volum coordonat de Armand Goșu și Alexandru Gussi, București, Editura Corint, 2019; Rusia, o ecuație complicată, Iași, Editura Polirom, 2021 și Între Napoleon și Alexandru I. Contextul international al anexării Basarabiei, Iași, Editura Polirom, 2022.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s