Biblioteca Ștefan cel Mare din Chișinău a găzduit o masă rotundă cu tema: Împreună pentru emancipare și abilitare
Evenimentul este organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor cu scopul de susținere a procesului de implementare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în Moldova pentru a împuternici și a promova incluziunea socială, economică, politică a tuturor oamenilor din țară, indiferent de vârstă, sex, dizabilitate, rasă, etnie, origine, religie sau statut economic.
Invitați de onoare: Ion DUMINICĂ, dr. în șt. politice; Elena SÂRBU, jurnalistă, președintele Platformei Femeilor rome ”Romni”; Marin ALLA, director executiv al coaliției „Vocea romilor”; Mariana Poleacov, Ion Rotaru ș.a. profesori și elevi de la Școala Profesională nr. 3.
Participanții au avut ocazia să afle de la Ion DUMINICĂ despre istoria, cultura și problemele romilor cu privire la integrarea lor în societate. De asemenea, s-au încadrat în discuții și ceilalți invitați care au vorbit despre importanța acceptării și integrării în societatea moldovenească a etniei rome. Astfel, participanții, fiind informați corect vor da dovadă de empatie, generozitate și înțelegere a oamenilor de etnie romă pentru a reuși împreună pentru emancipare și abilitare. Ion DUMINICĂ, dr. în șt. politice ne-a relatat cu lux de amănunte despre parcursul istoriei romilor și a menționat, că de la Cantemir și până în prezent, aceasta va rămâne o sursă de inspirație și un izvor istoric ce se scrie zi de zi, cel care a fost primul nostru cărturar care a documentat repere din cultura și identitatea țiganilor și care le-a acordat o atenție sporită. Dimitrie Cantemir le-a dedicat în Descrierea Moldovei următoarea prezentare: „… sunt împrăștiați ici și colo în toată Moldova și nu afli boier care să nu aibă în stăpânirea sa câteva sălașe de-ale lor. De unde și când a venit acest neam în Moldova? Nu știu nici ei înșiși și nici nu se găsește nimic despre dânșii în cronicile noastre. Toți țiganii, din toate ținuturile, au același grai, care este amestecat cu multe cuvinte grecești și, pesemne și persienești”.
Poporul rom a reprezentat mereu un subiect de interes pentru majoritatea personalităților din zona noastră, nomazi prin definiție, însă Cultura lor nu va înceta niciodată să fie un izvor de fascinație pentru cei ce îi înțeleg autenticitatea.