civic · Protest

Hyde Park Moldova. De 15 ani pe baricade

Acum 15 ani, regimul autoritar Voronin acaparase toate instituţiile statului şi făcea presiuni asupra societăţii civile, asupra presei libere şi a partidelor de opoziţie.
Pentru 25 ianuarie 2004 se anunţase un protest masiv şi noi am decis să ne alăturăm. Pregătisem şi lozinci, şi sigla nouă, neoficială a asociaţiei (se pare că nu a mai fost acceptată în mod formal de către Ministerul Justiţiei, iar peste cîţiva ani chiar am dizolvat organizaţia în semn de protest, de atunci activăm neformal).hp25ian04pancarta
De cînd s-a închis emisiunea radiofonică Hyde Park (în iunie 2003), noi ne întruneam săptămînal, în fecare duminică la Microfonul Liber. În acea duminică am decis să suspendăm proiectul nostru şi să susţinem manifestaţia politică anti-guvernamentală.
Piaţa marii adunări naţionale era acoperită cu un strat gros de zăpadă, a nins puternic în ajun, dar primăria n-a făcut nimic ca să deszăpezească spaţiul public unde se anunţare întrunirea paşnică.
Manifestanţii s-au adunat în parc, la monumentul lui Ştefan cel Mare, pe Aleea Clasicilor. Guvernarea a venit cu multă poliţie, carabinieri şi… cu cîini de luptă afişaţi ostentativ, pentru intimidare.
Mi-amintesc că s-a vorbit puţin la megafon de pe scaunele din parc. Nu mai ţin minte dacă a fost vreun marş şi care instituţii ale statului au fost vizate, dar din poze se vede că un astfel de marş a fost organizat la Bucureşti.
hp25ian04tricolorhp25ian04eminescu3
A fost un protest pestriţ, cu oameni de toate vîrstele şi cu drapele ale multor ţări europene.
25ian04taracila25ian04raicev25ian04eminescu
După aceea Hyde Park de multe ori a luat atitudine în chestiuni de drepturi ale omului, justiţie, politici de stat. Am organizat şi participat la multe proteste, chiar dacă regimul ne-a pus multe piedici, ne-a interzis, reţinut, percheziţionat.
Am rezistat provocărilor şi vom continua să apărăm drepturile omului, statul de drept, legalitatea.
Regimurile vin şi se duc, cauza libertăţii şi a dreptăţii rămîne!


Pagina web aşa cum arăta ea în 2004 o găsiţi aici

Un gând despre „Hyde Park Moldova. De 15 ani pe baricade

Lasă un comentariu