“Oamenii legii” · civic

Iată ce-au găsit în valiza Tel Drum cei de la Rise

Pentru că am avut norocul să ni se deschidă (parţial) pagina cu descrierea ironică a celor de la Rise (serverul lor a picat în scurt timp după anunţare), copiem aici o parte din text şi poze, ca să nu se piardă 😉

(…)

O PLANETĂ ÎN TABLETĂ

Bronzat și neras ca omul în concediu, Liviu Dragnea zâmbește turistic în obiectivul foto, cu muntele Sugarloaf în spate și o borsetă neagră pe umăr.

Click!

Petre Pitiș captează secunda.

Poza a rămas în memoria tabletei personale a directorului general Tel Drum, un Samsung P1000 Galaxy Tab, model din 2010, ascuns alături de hardul negru în care a aspirat computerul Nicoletei Pene. Două seturi de fotografii există în aparat, unul de 385 imagini în folderul principal și încă 734 în contul de cloud.

Arhiva din tabletă surprinde viața de zi cu zi a grupării: o galerie “estilo de vida” cu petreceri, concedii, vile, intimități și curcani împănați, printre cadre cu lucrări Tel Drum sau secvențe private din familia Pitiș.

Suntem pe muntele Corcovado acum, în pădurea Tijuca, la 700 de metri deasupra Rio de Janeiro, lângă celebra Cristo Redontor, statuia de 38 de metri care-l reprezintă pe Isus cu brațele deschise.

Jos, pe bulevardele de calcar alb, printre coline de favele și zgârie nori cu tupeu, furnicarul colorat cu peste șase milioane de suflete nu se termină niciodată.

Sus, însă, drumeții din Teleorman se simt ca acasă.

Cu brațele la 180 de grade, aidoma lui Iisus, managerul Tel Drum îmbrățișează spiritual oceanul Atlantic, ca un monument Art Deco în șlapi și maiou chinezesc. Câteva cadre îl rețin așa.

Dragnea și Pitiș nu sunt singuri în vacanță.

Mugurel Gheorgiaș zis Melcul, coleg de facultate și trupă rock cu șeful PSD, face și el atmosferă imitând statuia. Fost acționar și administrator Tel Drum, pe numele lui Gheorghiaș sunt proprietățile din Cumbuco, Brazilia, cu vilă, piscină și teren de tenis – resortul unde au petrecut vacanțe memorabile Dragnea și iubita sa, Irina Tănase, Detalii, AICI.

In poze apare și Petre Rădan, în tricou galben, ars de soare, fost magazioner-șef la Tel Drum și rudă cu Dragnea prin alianță. Rădan lucrează azi la ferma de vaci Lița (Agrotrust), deținută de Mihai Slăvescu Putineanu, finul lui Liviu Dragnea.

Perspectiva aeriană i-a tinut destul de ocupați. Până la piscul Sugarloaf, trupa lui Dragnea a plutit peste trei districte frumoase din Rio, Botafogo, Flamengio și Urca, atunci când s-a hotărât să ia telefericul cu care a mers o dată chiar și președintele Kennedy. Sensibil la frumos, directorul Pitiș a imortalizat traseul.

Oamenii s-au bucurat și la numeroasele magazine de suveniruri, dar atracția principală a reprezentat-o vitrina cu papagali ornamentali, împodobiți cu pietre semiprețioase, acolo unde Petre Pitiș și Mugurel Gheorghiaș s-au integrat fotografic în decor.

De rezervări, facturi sau bilete avea grijă, în general, directoarea comercială a Tel Drum, Nicoleta Pene. De aceea, printre documentele înghesuite grăbit în valiză, am găsit tot felul de hârtii din excursiile șefilor.

Cum ar fi chitanțe din iulie 2016, când cuplurile Pitiș și Pene au petrecut împreună un weekend la hotel Vega în Mamaia. I-a însoțit Mircea Vișan, directorul tehnic Tel Drum, trimis în judecată alături de Pitiș și Neda Florea în schema WFA.

Sau bonuri de cumpărături adunate în plic. Scor total: 35.000 de euro într-un singur weekend de shopping la Viena (25-27 noiembrie 2010).

Directorul Tel Drum a decartat atunci 716 euro pe oră.

3.000 de euro au rămas într-un magazin Paul & Shark pentru haine de iarnă. Încă pe-atât, la Salamander și Denkstein. Marfa a intrat în două valize Samsonite noi, de 800 de euro, pe lângă câteva parfumuri Armani, Zippo și Boss.

25.000 de euro au costat, însă, hainele și accesoriile de vânătoare.

La John Springer’s Erben, magazin din 1830, fost furnizor al casei imperiale austro-ungare, au căzut la datorie peste 15.000 de euro. Printre altele, Pitiș a cumpărat acolo o vestă de vânătoare căptușită cu blană de hamster, colecția Habsburg, de 1.400 de euro. La fel a costat și o jachetă capitonată, aceeași colecție. 10.000 de euro a mai înghițit Kettner, cel mai vechi producător austriac de arme, azi și de haine.

(…)

CA FRAȚII ÎN DONAȚII

Aici e vorba despre copii bogați și prieteni împrumutați.

Un obicei de familie, tradițional în grupare, conectează periodic generația următoare la conductele cu bani. Metodele variază destul de sofisticat. În februarie, RISE a surprins o secvență în care banul Tel Drum, ajuns la firma lui Dragnea Junior (Zooveg), aluneca sub formă de dividende la Junior însuși, care dona o parte surorii lui, Alexandra Dragnea.

Donația și împrumutul, metode relativ facile de a transfera bani, sunt practici recurente la oamenii Tel Drum.

Anul trecut, Karina Pitiș, mezina de 25 de ani a managerului, avea nevoie de aproape 1 milion de lire sterline. Lucrează în Londra, una dintre cele mai scumpe metropole din lume, la un birou de arhitectură.

Un draft de contract de împrumut din calculatorul directoarei Pene, datat pe 3 iulie 2017, denotă că banii ar proveni de la sora mai mare, Teodora Pitiș, 27 de ani. Actul a fost redactat de avocatul Mihail Sebastian Pencea, 40 de ani, din Alexandria – cel care l-a însoțit ultima dată pe Petre Pitiș la DNA, colaborator vechi al firmei și familiarizat cu anturajul în fotografiile Nicoletei Pene.

În total, 5,3 milioane de lei urmau să plece din contul Teodorei în cel al Karinei de la Banca Lloyds din Londra. Plata urma să fie făcută în maximum trei zile, altfel contractul de împrumut era automat desființat.

O sumă comparabilă, 5,2 milioane de lei, fusese transferată cu un an în urmă, în iulie 2016, de către Petre Pitiș către fiica cea mare, Teodora. A menționat “plată personală”.

Recent, fiica mai mare a executivului Tel Drum, Teodora, și-a încercat talentul antreprenorial în București, cu o cafenea deschisă lângă parcul Grădina Icoanei, dar n-a mers.

Tatăl său a cooptat-o pe 19 aprilie 2016 în compania cu pricina (X-Logistix Band Eurotrans), unde a primit inițial o cincime din afacere, dar în același an au făcut rocada și fata a devenit administrator și majoritară (96%) în SRL.

“Nico, verifici tu te rog dacă au trecut și plățile astea?”, îi scria Teodora Pitiș Nicoletei Pene în toamna lui 2016. Directoarea comercială a Tel Drum se ocupa și de acest vehicul, având la ea inclusiv cardul bancar emis de companie pe numele lui Petre Pitiș.

Conversația celor două pe WhatsApp era legată de firma respectivă care avea de achitat două facturi către o societate de asigurări și o agenție de publicitate. Ambele fuseseră emise în septembrie 2016, la trei luni după ce Teodora preluase controlul afacerii de la tata. În scurt timp, SRL-ul pe care funcționa cafeneaua și care apucase să piardă un proces cu un furnizor din Mureș își schimbă numele și intră brusc în adormire.

În documentele Nicoletei Pene se află și un draft de contract în care apare că managerul Tel Drum, Petre Pitiș, îl împrumută cu 700.000 de lei pe Liviu Dobrescu, zis “Șobo”, colegul de trupă rock al lui Liviu Dragnea și acționar important la societate. Întocmit de avocatul Pencea, documentul a fost salvat în 2017.

Alte două pagini create pe 19 decembrie 2016 întregesc un model atipic de contract de donație. Nu-i clar cine dă și primește, pentru că părțile au rămas necompletate. A doua filă descrie scopul: donatorul cedează dividendele, deci partea lui de profit dintr-o companie, către o altă persoană fizică. În felul ăsta, banii nici nu mai trebuie să ajungă la acționarul companiei, ci să plece direct din conturile societății către beneficiarul donației. Referință, AICI.

“Dacă sunt în circulație astfel de acte, completate, e bai mare. Nu e o donație, e o stipulație pentru altul. Așa se numește”, ne-a explicat un avocat specializat.

Sunt și situații în care banii Tel Drum se transformă-n piatră.

MAPA ROȘIE

Casa lui Dragnea din Alexandria se filmează cu drona fiindcă, de regulă, nu intră într-o singură poză. Dar secretele îi încap într-o mapă.

O mapă roșie de la PSD.

Se afla în valiza diplomat ascunsă de Nicoleta Pene, directoarea comercială a Tel Drum, și era flancată de contul de la BRD al lui Dragnea Senior, scris de mână pe o hârtie, plus câteva copii de pe diploma de bacalureat a Juniorului.

Și în mapă – lucruri de familie, precum schițele bucătăriei de vară a “reședinței Dragnea din Alexandria”.

14.518 euro a cerut o firmă din București (Mcomob Service), cu expertiză în amenajări la Parlament și BNR, ca să rezolve bucătăria de vară. Oferta este însoțită de scheme elocvente. Lux total, culori calde, linii clasice, stil american, electrocasnice ultimul răcnet integrate artistic în corpurile de lemn masiv. Peretele cu grătar face 2.100 euro. Cel cu aragaz, 5.800.

Campioanele din mapa roșie sunt cinci coli A3 cu un proiect faraonic, mai înalt cu două mansarde decât palatul existent al socialistului-șef. Designul primar e asemănător. Numai că aici sunt cinci niveluri, casa liftului, iar releveele adună împreună 1.015 metri pătrați utili.

Mastodontul e o misterioasă vilă privată din Mamaia.

Există aici și camera majordomului, de 11,63 mp, cam cât un dormitor normal dintr-un bloc comunist. Omul deretică 13 camere, 12 băi, 4 bucătării etc.

Etaj cu etaj, planurile din mapa roșie invită la un tur de castel.

La intrarea principală, traversezi o terasă mare cu pardoseală și scări placate cu piatră naturală, tencuieli decorative, apoi o ușă dublă, treci un vestibul ca la casele boierești, urmează un hol cât sufrageria ta și aici ai de ales. În stânga e sala tronului, adică un “spațiu de primire” de 44 mp. Merită: pereți stucco veneziano, piatră naturală, canapele, măsuțe, bar, relaxare, tot tacâmul.

La dreapta, după scara interioară care încolăcește liftul, dai în sala de mese (48,4 mp) vecină cu bucătăria. Ambele, înconjurate de terase imense cu balustrade de inox și mozaicuri. Servitorul stă în aripa utilitară, lipit de spălătorie, lângă cele trei grupuri sanitare de la parter, nu departe de centrala termică.

Etajul 1 e compus din vreo trei dormitoare echipate cu băi, două livinguri, altă sală de mese, cameră de relaxare, bucătărie etc.

Dormitorul baronial se află la etajul 2, întins pe 36,16 mp, cam cât o garsonieră din București, la care mai pui un dressing de 20 mp, un balcon pe toată lățimea și două băi în oglindă. Livingul și biroul ocupă fiecare aproape 30 de mp, dar sunt despărțite de o bucătărie cu un balcon cât ea. Holul lat de la 2 continuă cu două băi și încă un dormitor care corespunde prin dressing cu cel mare.

Distracția explodează la etajul 3, unde liftul te lasă în epicentrul unei terase circulabile de 200 mp. La nevoie, o baie imensă își face datoria. Și mai e un un etaj. La 4, deasupra marii terase, e prevăzută o alta ceva mai intimă, de 36 mp.

Nicoleta Pene, director comercial la Tel Drum, a păstrat facturi, devize de plată, negocieri cu firme de amenajare interioară și socoteli de mână cu lucrări, perioade și costuri. Până pe 4 septembrie 2010, de exemplu, nota că dintr-un avans de 200.000 de lei, a cheltuit 163.850 pe termoizolare terase, casa liftului, niște finisaje la etajul 4, fațadă, instalație electrică și balustrade metalice.

Pentru geamuri de la balustrade și rulourile exterioare, o companie de profil din Constanța (Ghereon Plast) a cerut alți 8976 euro. Oferta a venit pe 21 ianuarie 2011 pe mailul de serviciu de la Consiliul Județean Teleorman al lui Gabriel Davidenco, arhitect-șef al județului timp de 15 ani, decedat în 2016.

Dau clasă 460 mp de marmură, diferite sortimente, și 300 mp de granit pentru terase. În total, 41.600 de euro – fără manoperă, și încă 11.000 de euro pentru barele de inox din jur.

Printre documentele ascunse de Nicolete Pene, am găsit oferte de marmură și o factură proformă din martie 2010, de aproape 16.000 de euro, pentru 200 mp de parchet Merbau, masiv și stratificat.

Plătite de Tel Drum.

DIRECTORII TĂCURĂ PE RÂND

Doi reporteri RISE Project au vorbit, la interval de o oră, cu Nicoleta Pene. Primul – incongnito, pentru reacții primare, al doilea – oficial.

Primul a jucat rolul unui cetățean cumsecade, uluit de găsirea întâmplătoare a unei genți cu lucruri care par să-i aparțină doamnei directoare: Vă căutăm de-o săptămână. Am sunat și la firmă. Unul dintre muncitorii noștri a găsit-o. Nu mai știam ce să facem, mai căutăm omul, stăm cu ea aici (…)”  

A tăcut lung în timp ce-i descriam superficial conținutul.

“Noi suntem la București acum. O putem lăsa și la poliție, v-o trimit ei dacă e.”

“Nu, pot să vin eu luni”, ne-a spus cu alt glas.

“Perfect, doamnă, sunați-mă la numărul ăsta”

A sunat, dar peste 10 minute:

“Haideți că m-ați pus pe gânduri, m-ați luat și repede așa. Sora mea e în București, poate să vină oriunde în maximum o oră, nu-i problemă.”

Așa a rămas, dar peste o jumătate de oră a revenit din nou, ceva mai calculată. Sora întârzie, nu mai poate, dar trimite un șofer imediat. Ne auzim când ajunge.

“Într-o oră e la București! Îi dau numărul dvs. Vă mulțumesc tare-tare mult.”

Al doilea reporter a sunat oficial. Schimbată complet, Nicoleta Pene nu a dorit să dezvolte subiectele pentru că nu e persoană publică, nu vede relevanța întrebărilor, n-a trimis pe nimeni la București să recupereze ceva. Ascultă discuția aici: https://soundcloud.com/paul-radu-7/convorbire-telefonica-nicoleta-pene-tel-drum

Între timp, șoferul din partea directoarei Pene intrase în București și încerca să confirme telefonic locul de predare-primire cu celălalt reporter, la o rotiserie din zona hotelului Marriot. Impacientată, Nicoleta a insistat și ea cu două apeluri. Încă nu făcuse legătura între cei doi interlocutori.

Liviu și Ștefan Dragnea, Petre Pitiș, Ioan Dacian Pene și Dănuț Cristescu nu au răspuns pe niciun canal de comunicare.

Cumnatul Dan Barcaru nu a vrut să răspundă întrebărilor RISE: “Eu v-am sunat vreodată să vă spun că mă deranjează ce scrieți de mine? Nu v-am sunat! Atunci dumneavoastră de ce mă deranjați? Ce informații să vă mai dau eu, că le aveți deja pe toate!”

Neda Florea a răspuns, dar n-a stat la discuții.

Mircea Vișan era la volan și nu putea să vorbească, a doua oară s-a enervat și ne-a închis.

Georgeta Tonciu, titulara stick-ului „GETA” cu procesele-verbale pentru proiectele Tel Drum, nu-și mai amintește dispozitivul: “Poate l-a luat doamna Pene de la mine de la birou, eu lucrez la departamentul tehnic din firmă, o fi luat ceva de acolo”.

(…)

Sursa: Riseproject.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s