civic · cultură · dreptate · Educație · opinii · pericol · social

Platzforma: Criza Covid-19 ar trebui să fie un moment de totală reconfigurare a politicii locale și globale

Dezastrele au fost întotdeauna momente de reconfigurare și regîndire, de multe ori spre mai rău, dar azi avem șansa să utilizăm acest dezastru, după ce trece, pentru a face o lume mai bună, mai corectă și mai justă.

Asistăm la o revenire în forță a statului după ce zeci și zeci de ani acestuia i-au fost cîntate panihide și după ce experți de duzină i-au prezis căderea și înlocuirea cu fantezii ale pieței libere sau alte creaturi care urmau să apară din nimic. Statul a revenit energic iar capacitatea sa enormă de a mobiliza, organiza, de a pune interesul public deasupra intereslor private egoiste este garantul ieșirii din criză.

Revenirea statului trebui încurajată mai ales pe dimensiunea de protecție socială și politici sociale (și contracarată pe dimensiunea de politici punitive sau corecționale). Altfel spus, trebuie să încurajăm dezvoltarea ”mîinii stîngi a statului” (după Bourdieu), cea care oferă protecție socială și care implementează politici de dezvoltare socială, și trebuie să păstrăm în limite stricte dezvoltarea ”mîinii drepte a statului”, cea care se face responsabilă de control și supraveghere.

În toată această criză sectorul privat nu se vede nicăieri, nici prin solidaritate, nici prin contribuție la efort. Din contra, vedem exemple de altfel, cînd situația de criză devine o oportunitate de făcut un ban mare: spitale private care vînd teste Covid-19 la preț de zeci de euro, afaceriști care vînd măști la prețuri de zeci de ori mai mare decît prețul lor obișnuit, companii care deduc carantina din concediul regulamentar al angajaților sau care îi trimit acasă în concediu pe cont propriu. Evident, spitalele private sînt și ele depășite de situație dar…ne-am fi așteptat să-și pună la dispoziție măcar paturile dotate cu aparate de respirație artificială ori să facă alte gesturi.

E nevoie de o regîndire a paradigmei economice. Economia nu trebuie să meargă de la sine și cu atît mai mult nu trebuie lăsată să producă ce vrea altcineva (investitorii străini etc). Economia trebuie dirijată, fără a fi controlată, pentru a produce ceea de ce avem nevoie ca societate.

Trebuie să investim masiv în cercetare, în educație, în sistemul de sănătate, în cel de protecție socială. Spitalele și universitățile sînt mai importante decît băncile. Așa a fost dintotdeauna. Așa trebuie să fie și de acum înainte.

Continuare la sursă: Platzforma.Md

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s