cultură · Educație · LIVE · opinii

Vlog: Ce este feminismul? Invitată: Oana Băluță

Cristian Presură scrie: Ce este feminismul?
Când întrebăm ce este feminismul, vom primi răspunsuri dintre cele mai variate, deoarece explicațiile privind cauzele inegalității de gen și strategiile de eliminare a acesteia sunt cât se poate de diferite. Feminismul este un termen dificil de definit, iar nicio definiție nu este pe deplin satisfăcătoare întrucât există mai multe curente de gândire, cu perspective diferite și ele.
Feminismul poate fi înțeles deopotrivă ca mișcare socio-politică, un set anume de idei ori un angajament intelectual, care își au cu toate rădăcinile în analiza critică a subordonării tradiționale a femeilor care nu este nici legitimă, nici justificată. Feminismul nu este nici omogen și nici nu are un program politic unitar, care să se bucure de consens. El pune în evidență faptul că femeile și bărbații au avut și au acces diferențiat la putere și că distribuția și exercitarea acesteia ar trebui să fie egale în societate și în viața privată.

Oana Băluță este conferențiar universitar la Universitatea din București și activistă feministă. Are un doctorat și postdoctorat în științe politice la SNSPA cu teme despre gen și interese politice, respectiv reprezentare politică; a fost implicată în campanii și acțiuni de conștientizare a drepturilor femeilor și violenței de gen. A scris, editat și publicat articole și cărți despre interese de gen și reprezentare politică, politici de armonizare a vieții de familie cu profesia, mobilizarea civică în domeniul violenței de gen.
Oana crede cu tărie că e bine ca rezultatele cercetărilor și abordările teoretice, argumentele în favoarea egalității și a dreptății de gen să nu rămână în interiorul pereților universităților. De aceea, comunică destul de des în spațiul public despre teme privind egalitatea de gen și drepturile femeilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s