cultură · opinii

Zaiafet: Începuturile fascismului în România

Anul era 1938 și în România organizația fascistă „Legiunea Arhanghelului Mihail” reușise să obțină un procent sănătos de aproape 16% din totalul voturilor. Țara noastră avea una dintre cele mai mari mișcări fasciste din Europa. Legiunea strânsese 272.000 de membri adunați în 34.000 de „cuiburi”. Așa se numeau ele. Un „cuib” e un grup mic de fasciști.

Asemenea păsărilor măiastre, pe vremea aia, legionarii stăteau cuminți în cuib așteptând să vină păsăroiul șef și să le verse fascism direct în gură. Ideile extremiste sunt mai hrănitoare dacă, în prealabil, sunt digerate de altul pentru tine. „Conduși de carismaticul Corneliu Zelea Codreanu, legionarii combinau asasinatul politic, violența stradală și discursul antisemit cu naționalismul romantic, simbolismul religios și proiectele caritabile. Pretindeau că sunt fideli unei „religii” și nu unui partid politic și descriau legiunea ca pe o mișcare „spirituală” al cărei obiectiv era să creeze un „om nou” prin suferință și sacrificiu”.

Să nu uităm că înainte să fie mari și înfricoșători, fasciștii au fost tineri și convingători. Înainte să fie aroganți și încruntați au fost pasionali și dedicați. Întrebarea e: cum au strâns legionarii atâția membri? Cum au reușit să convingă sute de mii de români?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s