cultură

Paul Goma: „Cartile adevarului in lumea libera”

Cu prilejul împlinirii unui an de la încetarea din viață a scriitorului Paul Goma, Primăria Municipiului București, prin Muzeul Național al Literaturii Române, a organizat „Expoziția Paul Goma – Cărțile adevărului în lumea liberă”. Considerat de critica europeana drept Solzhenitsyn-ul Romaniei, Paul Goma s-a stins din viata la 25 martie 2020 la Paris, la varsta de 84 de ani.
Expoziția deschisă publicului pana in 14 aprilie este realizată de scriitoarea Mariana Sipoș, în colaborare cu Filip Goma, fiul scriitorului.

Expoziția cuprinde volumele apărute în „lumea liberă”, când scriitorul a fost interzis și cenzurat în România comunistă, dar și după 1989, când scriitorul a fost pus în umbra, de intelectualii pe care ii considera corupti, colaboratori cu regimul post-comunist romanesc care nu a spus niciodata adevarul intreg despre comunism si nu a facut niciodata dreptate victimelor comunismului. Expozitia prezinta cărți apărute între 1971 și 2020, la prestigioase edituri din Franța, Germania, Olanda, Marea Britanie, Suedia, Italia, Estonia, Japonia. Cărțile lui Paul Goma au ajuns în Occident înainte ca autorul lor, arestat și torturat în închisoare, să părăsească România comunistă. Salvat de PEN Club și Amnesty International, Paul Goma a ajuns la Paris in noiembrie 1977, când avea deja publicate în Franța, Germania și Olanda, la edituri importante, numeroase traduceri ale cărților sale. În România nu reușise să publice decât volumul de debut, „Camera de alături” (povestiri), apărut în 1968. Romanul „Ostinato” – mărturie despre închisorile comuniste pe care le cunoștea din propria experiență de deținut politic – a fost interzis în repetate rânduri de cenzură comunista. Manuscrisul ajuns în Occident apare in 1971 la o editura din Germania, apoi în Franța, la Gallimard. Traducerea în italiană, realizată de Marco Cugno, a fost oprită, prin intervenția Securității la Editura Rizzolli, unde urma să fie publicată. În octombrie 1971, romanul „Ostinato” a fost lansat la Târgul de Carte de la Frankfurt.
Fiecare carte a lui Paul Goma are propria ei poveste și expoziția deschisă la Muzeul Național al Literaturii Române oferă vizitatorilor sansa de a o descoperi. Paul Goma s-a născut în ziua de 2 octombrie 1935, în satul Mana, Orhei, Basarabia. Arestat in noiembrie 1956, când era student al Facultăţii de Filologie la Universitatea Bucureşti, ca urmare a manifestaţiilor studenţeşti anticomuniste declanşate în contextul revoluţiei din Ungaria, este condamnat la doi ani de închisoare după care, la expirarea pedepsei, i se stabilește domiciliu obligatoriu la Lățești, raionul Fetești. După eliberare, se reînscrie la Facultatea de Filologie. Revine în 1977 în prim-planul rezistenţei anticomuniste româneşti prin scrisoarea de adeziune la Charta’77 din Cehoslovacia şi prin alte scrisori, declaraţii şi apeluri în care condamnă regimul Ceauşescu.
Arestat din nou în 1977, a fost nevoit să plece din ţară, la 20 noiembrie 1977, împreună cu familia. A primit statutul de refugiat politic în Franţa, unde, desi a refuzat in 1980 oferta de a primi cetatenia franceza, a continuat, împreună cu exilul românesc, protestele față de dictatura ceauşistă. Ministerul Culturii din Franta i-a conferit, in 1986, inalta distinctie de Cavaler al Ordinului Artelor si Literaturii.
În anul 1996, Paul Goma a fost decorat de Ungaria prin ambasadorul la Paris, cu prilejul comemorării a 40 de ani de la Revoluția Maghiară. Republica Moldova i-a oferit in 2013 cetatenia moldoveneasca. De-a lungul anilor, Paul Goma a post premiat si decorat de catre Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova care i-a acordat distinctia Opera Omnia si l-a propus pentru premiul Nobel pentru litertura. Mitropolia Basarabiei l-a decorat post mortem cu distinctia Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru Mireni.
Începand din 1996 si pana la moartea lui Paul Goma, multiple demersuri ale presedintiei Romaniei de a-l decora pentru meritele sale literare si civice in lupta anti-comunista, au fost respinse de insusi marele scriitor care a declarat ca lupta impotriva dictaturii comuniste este o actiune prea personala pentru a fi recompensata , chiar si onorific.
Multumim scriitoarelor Mariana Sipos si Mirela Roznoveanu pentru colaborare.

Cristi Boghian Realizator & Producator Romanian TV of NY (RTVNY)

Sursa foto/video: Arhiva personala Mariana Sipos Arhiva Romanian TV of New York(RTVNY)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s