civic · social

Început scandalos la o şedinţă a consiliului local

Vreau să fac o remarcă legat de cazul meu și scânteile ce s-au ivit la începutul acestei ședințe ce au parvenit nu din cauza ce sa discutat sau ce s-a petrecut la accesată ședință, dar anume din cauza facebok-ului, acolo unde doamna ce făcea parte din aleșii consilieri s-a simțit insultată printr-un comentariu de un oarecare cetățean și că ea nu dorește și nu vrea deja să apară pe rețelele de socializare.
După care, fiind susținută de primar, a încercat, după cum se vede în video, cu intimidări și cenzură la adresa mea, să fiu dat afară sau să opresc filmarea.

Domnule Primar! Stimați consilieri, odată ce ați fost aleși de popor, dumnevoastră sunteți obligați să respectați decizia și votul pe care cetățenii vi l-au înmânat. Să respectați legile și drepturile fundamentale ale omului, libertatea de exprimare și dreptul la informare sau mediatizare, fapt pe care, din păcate, unii dintre dumnevoastră nu-l prea cunoașteți.
De aceea vă rog frumos înainte de a mi se aduce replici tăioase le adresa mea să țineți cont de următoarele articole din constituție și să le tratați cu grijă pe viitor.

Articolul 32. Libertatea opiniei şi a exprimării
(1) Oricărui cetăţean îi este garantată libertatea gîndirii, a opiniei, precum şi libertatea exprimării în public prin cuvînt, imagine sau prin alt mijloc posibil…
Articolul 34. Dreptul la informaţie
(1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit.
(2) Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sînt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal.
(3) Dreptul la informaţie nu trebuie să prejudicieze măsurile de protecţie a cetăţenilor sau siguranţa naţională.
(4) Mijloacele de informare publică, de stat sau private, sînt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.
(5) Mijloacele de informare publică nu sînt supuse cenzurii…
http://www.parlament.md/…/151/language/ro-RO/Default.aspx
Articolul 17. Transparenţa şedinţelor
(1) Şedinţele consiliului local sînt publice.
(2) Orice persoană interesată poate asista la şedinţele consiliului local.
(3) Cetăţenii, asociaţiile constituite în corespundere cu legea şi alte părţi interesate au dreptul:
a) de a participa, în condiţiile legii, la orice etapă a procesului decizional;
b) de a avea acces la informaţiile privind bugetul localităţii şi modul de utilizare a resurselor bugetare, la proiectele de decizii şi la ordinea de zi a şedinţelor consiliului local şi ale primăriei;
c) de a propune iniţierea elaborării şi adoptării unor decizii;
d) de a prezenta autorităţilor publice locale recomandări, în nume propriu sau în numele unor grupuri de locuitori ai colectivităţilor respective, privind diverse proiecte de decizie supuse dezbaterilor.
(4) Autorităţile publice locale şi funcţionarii publici ai unităţilor administrativ-teritoriale respective sînt obligaţi să întreprindă măsurile necesare pentru asigurarea posibilităţilor efective de participare a cetăţenilor, a asociaţiilor constituite în corespundere cu legea şi a altor părţi interesate la procesul decizional, inclusiv prin intermediul:
a) informării adecvate şi în timp util asupra subiectelor dezbătute de consiliul local;
b) recepţionării şi examinării, în timp util, a tuturor recomandărilor, sesizărilor, scrisorilor, adresate de către cetăţeni autorităţilor lor reprezentative, la elaborarea proiectelor de decizii sau a programelor de activitate;
c) promovării unei politici de comunicare şi dialog cu cetăţenii;
d) publicării programelor, strategiilor, agendei şedinţelor pe diverse suporturi informaţionale.
(5) Împiedicarea accesului liber la şedinţele consiliului local sau compromiterea procesului decizional prin acţiuni deliberate de ascundere a informaţiei de interes public se sancţionează conform legislaţiei în vigoare.
https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=125219…
Toate ședințele sunt publice, poate filma și transmite live oricine, regulamentele interne nu contează în fata legii supreme.
https://fb.watch/4WMHeTUqrj/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s