civic · opinii · social

Mai mult solidare decât solitare ! – Discuție cu echipa proiectului

La finalul proiectului „Solitare Solidare – Experiențe ale maternității în pandemie”, dorim să vă invităm la o discuție despre condiția femeilor mame și a celor care muncesc ca asistente maternale în România. Alături de o parte din echipa proiectului și membre ale unor organizații și platforme care lucrează în proiecte ce vizează maternitatea și munca domestică, vom povesti despre cum a afectat pandemia femeile din mai multe medii sociale, ce posibilități avem (sau cum putem crea unele noi) de a construi mai multă solidaritate și care sunt perspectivele asupra unui viitor comun mai bun pentru noi toate.

Multe dintre noi știm, dacă nu din experiența noastră, probabil din a apropiatelor noastre, că femeile din România au fost semnificativ afectate de efectele pandemiei. Conform unui studiu realizat de Centrul Filia (https://bit.ly/2Qf5tXW), la nivel economic, acestea au fost chiar mai predispuse ca bărbații să își piardă locul de muncă, precaritatea economică și locativă crescând cu atât mai mult pentru mame, îndeosebi cele singure. Multe femei au ajuns în situația de a-și întreține familiile cu ajutorul alocațiilor copiilor, sau cu împrumuturi de la rude. De asemenea, a crescut povara muncilor domestice neremunerate: îngrijirea și sprijinul emoțional al copiilor care nu au mai putut merge la școală sau grădiniță, sau îngrijirea membrilor de familie bolnavi, al căror acces la servicii medicale a fost redus. Sănătatea mintală ne-a fost, de asemenea, afectată. Am experimentat și experimentăm niveluri ridicate de stres, anxietate sau chiar depresie.
Cazurile de violență domestică s-au înmulțit și ele, afectând prioritar femeile, accentuând starea de anxietate și nesiguranță, dar și de epuizare. Într-o țară în care femeile se bazează mai mult pe rețeaua socială decât pe ajutorul primit din partea autorităților, credem că este extrem de important să pornim o discuție despre toate aceste aspecte. Și să sperăm că împreună vom vedea „luminița de la capătul tunelului”.
Moderatoare: Adina Marincea Organizatoare: Alice Monica Marinescu
Invitatele noastre:
♥ Asociația Front Este formată din tinere feministe ce militează pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi și eliminarea discriminării de gen, precum și a altor tipuri de discriminări, bazate pe etnie, orientare sexuală, dizabilitate, vârstă, clasă socială, proprietate, religie sau statut social. Principalele sale proiecte s-au axat pe manifestații publice, lobby și advocacy, educație și cercetare și au vizat teme cum sunt: violența asupra femeilor (domestică, sexuală, trafic de ființe umane, sterilizarea forțată), drepturi reproductive și sexuale, educație sexuală în școli, lipsa parteneriatului în familie, discriminări urbane, stereotipuri de gen din educație ș.a..
♥ Sindicatul Impact Botosani Sindicatul IMPACT Botoșani oferă de peste 30 de ani de sprijin pentru lucrători, inclusiv pentru asistenții maternali profesioniști și asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități. La acest moment au peste 1800 membri de sindicat, din care aproximativ 400 de asistenți maternali angajați in cinci județe. Prin aderarea la sindicat, persoanele au siguranța locului de muncă, a respectării drepturilor salariale, primesc sprijin în diferite situații cu care se confruntă în relația de muncă cu angajatorul, iar în cazul unor drepturi cuvenite și neacordate, sindicatul asigură integral demersurile în instanță, fără niciun cost suplimentar până la soluționarea definitivă a litigiilor de muncă.
♥ Asociația E-Romnja Este o asociație înființată în anul 2012 de un grup de activiști care luptă pentru o agendă publică care să includă problemele femeilor rome. E-Romnja luptă pentru respectul, integritatea și demnitatea femeilor rome. Obiectivul său ca asociație este să lupte astfel încât imaginea femeilor rome să reflecte diversitatea și realitatea vieților lor. Activitățile asociației sunt direcționate spre implicarea și consolidarea poziției femeilor rome în societatea româneasca, în comunitate și la locul de muncă. Urmărește: introducerea perspectivei de gen în toate programele destinate romilor și nu numai; îmbunătățirea politicilor și măsurilor întreprinse în domeniile: piața muncii, educație, sănătate, justiție, cultură sau orice alt domeniu care ar putea aduce siguranță și protecție; revendicarea drepturilor femeilor rome; încurajarea participării civice și politice la nivel local și național.
♥ Scena9 Este o publicație de jurnalism care radiografiază viața culturală din România (și nu numai). Facem ordine în actualitatea culturală, scriem despre ce e relevant, ce e nou sau nedescoperit, ce aduce un plus de valoare în peisajul artistic de la noi. Incităm la dialog zone care, de obicei, nu se intersectează. Ne propunem să desenăm portretul acestei noi generații care face lumea noastră să se învârtă. Începând cu 2018, Scena9 apare și pe hârtie.
Sursa: teatru politic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s