dreptate · politic · social

Recorder.ro – Dezvăluiri despre angajările politice: „Băiatul ăsta vine de la PSD, dă-i un post cît mai sus”

În ultimii ani, Recorder a publicat o serie de investigații despre una din marile probleme ale sistemului bugetar: ocuparea funcțiilor publice de către clientela de partid angajată în detrimentul specialiștilor.
– Singur împotriva partidului. „Copile, nu te pune cu ei că te vor face praf!” (https://bit.ly/3G0GBHl)
– Un „animal politic” și o chelneriță pe post de inginer (https://bit.ly/3AvGguT)

Acest fenomen a atins o amploarea uriașă, iar frustrarea pe care a generat-o în societate a devenit atât de mare încât a ajuns să decidă alegeri. La localele din 2020, posturile de primar au fost câștigate, în mai multe orașe mari ale țării, de oamenii unor partide noi sau chiar de candidați independenți care au marșat exact pe acest narativ: stoparea clientelismului de partid în administrația locală.

Unul dintre aceste orașe a fost Târgu-Mureș, unde candidatul independent Soos Zoltan, susținut de UDMR, a reușit să spulbere vechea clasă politică, detronându-i pe cei care conduseseră orașul în ultimii 20 de ani. Noul primar a câștigat promițând un nou mod de a face administrație: fără corupție și fără clientelism politic. Acum, după un an de mandat, principiile vehiculate în campania electorală s-au pierdut pe drum, iar sistemul pilelor politice pare mai viu ca niciodată. Mai multe înregistrări care circulă printre angajații primăriei Târgu-Mureș și care au ajuns în posesia Recorder arată cum consilierii personali ai primarului dictează angajări și aranjează concursuri în favoarea unor membri PSD.

Am mers la Târgu Mureș să documentăm această poveste și să arătăm cum clientelismul de partid supraviețuiește chiar și acolo unde cetățenii au votat în mod explicit pentru înlăturarea lui.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s