civic · cultură · Educație

Proiectul genomului uman (Cu Bună Știință #26)


Descifrarea codului genetic al oamenilor este una dintre cele mai importante realizări științifice din ultimele decenii, oferind imense beneficii medicale. Mai mult, avansul tehnologic obținut în urma imensului proiect s-a tradus într-o scădere dramatică a costurilor de secvențare genetică, făcînd această metodă larg accesibilă. De exemplu, viteza remarcabilă cu care am putut dezvolta vaccinurile necesare controlării pandemiei de coronavirus se datorează și existenței acestei tehnici.

De asemenea, supravegherea aproape în timp real a apariției și răspîndirii noilor variante de virus ar fi fost imposibilă fără ea. Deși proiectul inițial s-a încheiat în urmă cu aproape două decenii, sîntem departe de o înțelegere perfectă a ADN-ului uman. Cercetările continuă, iar avansuri importante sînt anunțate periodic, luna aceasta fiind anunțată descifrarea a încă 200 M perechi de baze din regiunile necitite anterior din cauza limitărilor tehnice.

Împreună cu Mircea Iliescu, doctor în genetică umană și evoluție, și Octavian Voiculescu, doctor în biologie moleculară, vom discuta despre genetică și despre importanța descifrării „codului” vieții.

Mircea și-a susținut doctoratul în genetică umană și evoluție la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, în 2016. Este afiliat Universității din Cambridge, unde predă cursuri de evoluție și genetică la Institutul de educație continuă (ICE, University of Cambridge). Este pasionat de diversitatea oamenilor din toate colțurile planetei, astfel că cercetarea lui se concentrează în prezent, alături de colegi de la Cambridge, India și Romania, pe evoluția genetică a diversității oamenilor în populații cu o istorie evolutivă complexă.

Octavian și-a susținut doctoratul în 2001 la Ecole normale supérieure din Paris și este cercetător la Universitatea din Cambridge, în cadrul Departamentului de Fiziologie, Dezvoltare și Neuroștiințe.

Gazdele evenimentului sînt Corina Negrea, jurnalist de știință la Radio România Cultural și Alexandru Toma Pătrașcu, fondatorul și directorul Bucharest Science Festival.

Sursa: Bucharest Science Festival

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s