Fără categorie

Protest cu găleţi de ”sînge” la Guvern

Grupul civic Extinction rebellion Moldova continuă protestele împotriva poluării şi a încălzirii globale. Acţiunea de azi s-a desfăşurat în PMAN, mesajul adresat Guvernului este: „Criza de Mediu ne omoară cu zile” şi a fost filmat inclusiv de poliţie şi de o dronă.

Iată descrierea acţiuni pe pagina de facebook a evenimentului: Vărsarea de ”sânge” este un act simbolic, prin care vrem să atragem atenția că se poate muri și din cauza calității proaste a mediului înconjurător. De asemenea, vrem să transmitem mesajul că, în curând, și în Moldova se va muri din cauza schimbărilor climatice.
Flashmobul nostru se organizează după varianta britanică a acțiunii ”Blood of our children”. Vedeți aici cum a arătat o acțiune similară, organizată la Londra în martie 2019.

Aproape 5 400 de moldoveni mor anual* din cauza aerului poluat din țara noastră. Cifrele persoanelor care se îmbolnăvesc din cauza calității proaste a apei potabile** și a traiului în apropierea nemijlocită a depozitelor de deșeuri toxice și gunoiștilor rămâne a fi un mister.
Previziunile privind viitorul nostru și al copiilor noștri sunt din ce în ce mai sumbre: fenomenele meteorologice extreme, inundațiile, caniculele și secetele vor fi din ce în ce mai frecvente atât în Republica Moldova, cât și pe întreg globul pământesc. Oare câți moldoveni vor mai muri anual din cauza acestor condiții neprielnice?
Politicienii noștri – toți cei care s-au perindat de-a lungul anilor în fotoliile din Guvern și Parlament – au sângele cetățenilor morți și bolnavi din cauza mediului poluat pe mâinile lor. Pentru că, cel mai probabil, ei nici nu cunosc măcar cifra de 5400 de oameni morți anual din cauza poluării aerului, vrem să le amintim cum arată viețile pe care ei le-au curmat, cu mâinile lor. Totodată, vrem să atragem atenția autorităților asupra iminenței schimbărilor climatice și în Republica Moldova.

În săptămâna revoltei internaționale pentru mediu – Revoltă pentru Mediu 2.0, în mod simbolic, vom vărsa ”sângele” cetățenilor care au murit și care vor mai muri din cauza mediului poluat și a lipsei măsurilor de reziliență în cazul fenomenelor meteo extreme, pe harta țării noastre din Piața Marii Adunări Naționale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s