Conferinta despre rasă și rasismul față de romi în perioada interbelică

Istoricul Marius Turda, profesor la Facultatea de Științe Umane și Științe Sociale a Universității Oxford Brookes (Faculty of Humanities and Social Sciences, Oxford Brookes University) a susținut la sediul Institutului Cultural Român conferința cu tema „Despre rasă și rasismul față de romi în perioada interbelică”. Evenimentul a fost organizat de Centrul Național de cultură a Romilor – Romano Kher, în parteneriat cu Asociația Partida Romilor „Pro-Europa”.

În cadrul conferinței, profesorul Marius Turda a abordat un subiect mai puţin cunoscut publicului larg şi chiar şi specialiştilor – rasismul faţă de romi în perioada dintre cele două războaie mondiale. Tratat de regulă în contextul mai larg al antisemitismului, rasismul faţă de romi în perioada interbelică necesită o analiză diferenţiată, cu accent pe atitudinile manifestate direct faţă de această etnie, considerată un pericol „disgenic“ pentru societatea românească. De asemenea, conferinţa a inclus alte două prezentări, susţinute de lect. univ. Dr. Delia Grigore (Romii ca „străini” în spaţiul românesc) şi de dr. Gelu Duminică (Romii în timpul regimului antonescian ca minoritate „balast“) Departe de o epuizare a implicaţiilor rasismului în general şi ale rasismului faţă de romi în special, societatea românească are nevoie, în continuare, de cercetări şi dezbateri în jurul temei rasismului şi, cu plecare de aici, de schimbări consistente de mentalitate. În acest context, Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher şi-a propus să facă din investigarea şi înfăţişarea istoriei rasismului faţă de romi una dintre direcţiile sale fundamentale de acţiune. Marius Turda, profesor la Oxford Brookes University şi director al Centrului de Istorie a Medicinei al aceleiaşi universităţi este prezent în România pentru a lansa volumul Istorie şi rasism. Ideea de rasă de la Iluminism la Donald Trump, publicat la o editură românească. În perioada 25 octombrie – 24 noiembrie 2019, autorul a participat şi urmează să fie prezent la o serie de evenimente de lansare a propriei cărţi, dar şi la conferinţe şi expoziţii. Vă rugăm să nu copiați sau să repostați materialele video ce aparțin Centrului Național de Cultură a Romilor – Romano Kher pe alte conturi. Dacă vă plac materialele video vă încurajăm să dați Like și Share.

Site oficaial: https://www.cncr.gov.ro

Facebook: https://www.facebook.com/Centrul-Nati…

Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher îndeplinește rolul de serviciu cultural de utilitate publică, desfăşurând activități în domeniul cultural, de informare, de educație permanentă, de susținere şi derulare a programelor şi proiectelor culturale destinate comunității rome şi/sau de promovare a culturii rome, în conformitate cu legislația română în vigoare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s