civic · dreptate · opinii · pericol · social

Despre starea de lucruri într-un spital raional

Un membru al familiei mele activează la spitalul raional din Orhei și nu pot să tac în privința neregulilor care au loc acolo. Momentan sunt deschise 3 secții pentru pacienți cu COVID-19, iar în data de 13 aprilie a fost deschis un bloc suplimentar cu 4 etaje de pe teritoriul spitalului – clădire care era pustie deja de 5 ani, în condiții mizerabile, fără apă, încălzire. O săptămână în urmă au început a pregăti blocul și instrui personalul medical care va activa acolo.

În cadrul întâlnirii cu o parte din angajații spitalului, la întrebările acestora dacă sunt echipamente suficiente și mărimi pentru toți angajații, asistenta-șefă a zis că dacă cineva nu încape în echipament, atunci să slăbeasca sau să îmbrace 2 halate. Bonete tot nu li se oferă, li s-au zis să aducă de acasă „broboade” sau cearșafuri rupte în 4 (să fie albe!).
Echipamentele (de unică folosință) folosite de angajații care deja lucrează cu pacienții COVID-19 sunt returnate la sfârșit de tură pentru a fi dezinfectate(!) și apoi refolosite de următoarea tură – fără nicio dovadă de sterilitate ale acestora. Nu se acordă mănuși infirmierelor – acestea fie își cumpără singure sau lucrează cu mănuși folosite, rupte. Li s-a zis că un echipament costă 1000 lei, și din motiv că spitalul are „cheltuieli”, o să înceapă a dezinfecta și mănușile(!!!).
Despre eliberarea din funcție nu se poate discuta – sunt amenințați cu dosar penal și amendă „de o să vă usture tare”. S-a dat ordin la centrul medicilor de familie ca angajaților care lucrează/urmează să lucreze cu pacienții COVID-19 să NU li se acorde buletin de boală (ca nu cumva să se eschiveze cineva de la munca în așa condiții de batjocură, riscându-și propria viață și sănătatea membrilor de familie). Nimeni nu îndrăznește să pună întrebări administrației spitalului, din frica de a nu fi concediat/ă.
Niciun angajat nu este testat – chiar dacă ai simptome, trebuie să vii la muncă („testele nu se gestionează la stânga și la dreapta” – așa răspuns au primit angajații medicali care prezentau simptome). Săptămâna trecută o asistentă confirmată pozitiv la COVID-19 a fost internată ca pacient în secția de boli infecțioase, dar a fost nevoită să muncească(!) în continuare. Nu este protejat nimeni, dar fiecare își expune riscului propria sănătate și cea a familiilor lor, foarte mulți merg seara după muncă acasă unde au copii mici sau părinți în etate – ambele categorii fiind extrem de vulnerabile în fața COVID-19.
Sunt forțați să lucreze toți, indiferent dacă ai condiții de sănătate și ești vulnerabil/ă sau dacă ai copii minori acasă. Atitudinea administrației, echipamentul oferit și condițiile de muncă sunt absolut inumane. O parte din angajații care lucreaza cu pacienții COVID-19 au fost cazați în incinta hotelului „Codru”, la restul li s-a zis să meargă acasă și să se autoizoleze – mă întreb, câți dintre voi au o cameră liberă în casa/apartamentul în care locuiți, în care te poți autoizola fără a interacționa cu soțul/soția, copiii sau părinții dacă e cazul?
Unii angajați vin la muncă cu febră și pastile în buzunar – li se refuză să fie testați sau să le fie deschis buletin de boală, astfel aceștia expun zilnic riscului de îmbolnăvire zeci de oameni – colegi, străini pe stradă/în transport public, membri de familie.
Colegii le sunt înfricoșați, nu știe nimeni unde să se adreseze și cum să își ceară dreptatea. Nu e CORECT față de ei să se supună zilnic riscului fără un echipament de calitate și condiții de muncă UMANE. Nu pot să tac în situația în care membrii familiei mele sunt la risc, așa cum sunt și alte mii de familii pe tot teritoriul republicii în perioada dată.
Aș aprecia enorm de mult dacă mesajul meu va rămâne confidențial și anonim în cazul unei postări publice. Apreciez orice îndrumare sau sugestie referitor la cum poate fi ameliorată situația data (sau făcut cazul public dacă e nevoie). Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s