“Oamenii legii” · civic · dreptate · mafia · opinii · politic

Replică lui Alaiba și celorlalți deputați

Dumitru Alaiba, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a intervenit grosolan într-un proces judiciar lansat pentru calomnie și linșaj mediatic de către funcționarul public Vitalie Grabovski împotriva lui Valentin Butnaru, patronul Jurnal TV, și a condamnat, în numele întregului Parlament, acțiunile judecătoarei care l-a sancționat, calificîndu-le drept rușinoase, și intimidînd cu sesizare la CSM. În fapt, se pregătește terenul pentru modificarea legiiîn favoarea jurnalistului. Avocata Fulga Grabovski, soția celui calomniat, îi dă replică deputatului, calificînd declarațiile acestuia drept un atac fără precedent asupra justiției, abuz în serviciu, complicitate la linșaj și amestec în înfăptuirea justiției

Linșajul nu este jurnalism. El este prin definiție ”operaţiunea mediatică non-jurnalistică deosebit de agresivă, amplă şi uneori de lungă durată, promovată de către una sau mai multe instituţii media, coalizate sau nu, care acţionează premeditat, ori reactiv, împotriva unui individ, de obicei cu statut de persoană publică, în scopul compromiterii şi distrugerii credibilităţii şi reputaţiei sale. Scopul şi motivaţia unui linşaj mediatic le reprezintă eliminarea de pe scena publică (sau pur şi simplu dintr-o anumită funcţie, a unei persoane care împiedică sau deranjează satisfacerea unui anumit interes, fie acela privat sau de grup”. Pledează de asemenea pentru menținerea normei contravenționale cu privire la calomnie, arătînd că aceasta este incriminată penal în multe țări cu democrații dezvoltate, cu pedepse foarte severe, cum ar fi: Franţa, Germania, Italia, Elveţia, Portugalia, Spania, Grecia, Finlanda și multe altele. În drept, invocă cauze CEDO precum IVANOVA c. Bulgariei, Cuc Pascu c. României și multe altele, dar și cauza Stângu şi Scutelnicu c. România, bunăoară, ziariştii au fost condamnaţi pentru defăimare la un an de închisoare, interzicerea exercitării profesiei de ziarist pentru totdeauna şi achitarea unei sume de 150 000 Euro drept daune morale. Face de asemenea o amplă caracteristică a practicii din România, ce a dus la încălcări sistematice și lezări grave ale personalității umane, demnității, onoarei şi reputaţiei celor astfel agresaţi, anume prin intermediul presei.

La sfîrșit, îi îndeamnă pe deputați să se gîndească bine: îl sacrifică pe pseudojurnalistul certat cu legea, sau își sacrifică poporul la o nouă condamnare la CEDO și la un viitor fără niciun fel de garanții împotriva fărădelegilor și abuzurilor jurnaliștilor.

Sursa: Cutia Alba

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s