civic · dreptate · opinii · social

Cît costă, de fapt, gazul ieftin care se scumpește acum

Vuiește fb că în Moldova gazul îi scump, că au făcut contracte cu… nuștiu cine, că-i mai ieftin, că EU da milioane tot nu știu pentru ce? Eii, dar asta nu mă interesează, că mi-i lehamete. Da priviti, daca aveți răbdare filmul de mai jos (în rusă). Eu am muncit în trenul de pasageri, la vagonul-restaurant, în regiunea Tiumeni – Noiabrisk. Am ajuns a doua zi la Urengoi, când s’a deschis calea ferată. Din ’83, până în 90 am rămas acolo. Gateam pentru pasagerii ce munceau în Extremul nord, scoteau gaz… construiau nordul. Trenurile, sigur, erau vechi, da așa era. Da știți că la sfârșitul anului rezerva de motorina se termină și în restaurant nu se mai gatea pînă se găseau la Surgut mașiniști care să riște să vîndă motorină, сă atunci erau controale ОБХСС (am uitat cum se descifreaza).

Pai știți cât scandal, bătăi am văzut, când lamureai că nu-i vina noastra? Cum poate sa accepte muncitorii care munceau din greu în ger, în tundră, la scos gaz, si că trebuie să meargă flamand 36 de ore? Nu cereau delicatese, că nici nu erau, da doar o supa calda, sa scalde stomacul, dar nu era posibil. In vagoane frig, că afară daca era -35, 40 și chiar și -50, iar cand mergea trenul, părtea și mai frig, cărbunele nu era chiar calitativ, și chiar motorina, daca era nu chiar de calitate, se îngroșa și nu ardea bine. Bine, că era și multă lume care înțelegea în ce condiții muncim, că și noi eram ca pasagerii, flamanzi. Numai ceai, cașcaval, daca nu îngheța, și pîine cu ouă fierte,

Când auzeam ca în Moldova tractoriștii vindeau motorina, ori o aruncau, că nu aveau ce face cu ea, că era prea multă și trebuiau să o (caseze/списуиаска) întotdeauna îmi aminteam de limita la sfârșitul anului și de scandalul pe care îl trăisem, da nu aveam curajul sa spun, că doar la noi ii vorba, cine poate acela se învârtește unde muncește. Așa că toată USSR se ”învârtea” unde muncea până nu s-a destrămat uniunea.

Așa că gazul ieftin a costat sacrificii umane, în condiții dezumanizante, eforturi enorme, că după atâția ani lumea care a mai rămas în viață, trebuie să muncească până la 63 de ani să iasă la pensie. Da acești cu geaca și cravată hotărăsc soarta populației.

Agafia Onuță

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s